Linkovi

Hapšenja u Njujorku


Protesti na Vol Stritu

Više od 700 učesnika protesta protiv Vol strita je sinoć uhapšeno u Njujorku, prilikom pokušaja prelaska preko Bruklinškog mosta.

Učesnici protesta pod parolom „Okupiraj Vol strit“, izazvali su privremeno zatvaranje mosta protestujući protiv – kako kažu – korporacijske pohlepe, socijalne nejednakosti i drugih pojava. „Ekonomija se raspada svuda oko nas i ljudi umiru od gladi, nemaju posao i kada prođete ulicama Menhetna vidite više beskućnikla nego što ste mogli da zamislite, a s druge strane vidite pohlepu ovih korporacija, čiji predstavnici idu na milionska putovanja po svetu...“, kaže jedna od učesnica višednevnih protesta u Njujorku.

Njujorška policija je saopštila da je uhapsila jedan broj učesnika protesta koji su prešli sa pešačkih površina na saobraćajne trake i zaustavili saobraćaj. Na veb sajtu protesta „Okupiraj Vol strit“, ističe se da akcija nema lidere i da pristalice već dve nedelje žive u šatorima podignutim u njujorškoj finansijskoj četvrti. Slična akcija pod nazivom „Preuzmi Boston“, organizovana je protiv sedišta Američke banke u Bostonu, gde je uhapšeno više od dvadeset demonstranata.

XS
SM
MD
LG