Linkovi

Protesti u više od 250 gradova


Demonstranti na njujorškom Vol Stritu
Demonstranti na njujorškom Vol Stritu

Protesti koji su počeli na njujorškom Vol stritu proširili su se na više od 250 američkih gradova, među kojima je i Vašington. Pristalice pokreta “Okupirajmo Vol strit” okupljaju se već 24 dan, zahtijevajući sveobuhvatne ekonomske i socijalne reforme. Demonstrante su, osim sindikata i političara, danas podržali i hakeri koji su zaprijetili da će ukloniti njujoršku berzu sa interneta.

Od Čikaga preko Šarlota, Indijanapolisa, Ajova Sitija, do Klivlenda i Bafala -nezadovoljstvo se širi. Pokret „Okupirajmo Vol strit“ prisutan je u više od 250 američkih gradova. Demonstranti su ujedinjeni protiv korporativne pohlepe.

Nekada je teško priuštiti hranu. Zamalo nisam izgubio kuću prošle godine.“

„Mislim da ljudi neće odustati. Okupljaćemo se dok ne promijenimo sistem“.

Protesti su nastavljeni i u Vašingtonu, gdje su ih podržale pojedine demokrate.

Podržavam njihovu poruku establišmentu. Promjene se moraju sprovesti, bez obzira da li je riječ o Vol stritu, političkom establišmentu ili ostalima“, poručila je lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi.

Republikanci pak oštro kritikuju pokret.

„Pokret je anti-američki. Protestovati protiv Vol strita i bankara u suštini znači da ste protiv kapitalizma“, smatra kandidat za republiaknsku predsjedničku nominaciju Herman Kejn.

Grupa hakera u međuvremenu je zaprijetila da će tokom dana u potpunosti izbrisati njujoršku berzu sa interneta. U videu, koji je navodno ta grupa postavila na jutjub, ističe se da je riječ o odmazdi za hapšenje demonstranata.

XS
SM
MD
LG