Linkovi

Vrhovni sud privremeno zabranio prijem izbeglica u SAD


Zgrada Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu

Američki Vrhovni sud privremeno je zabranio prijem izbeglica, dok apelacioni sud ne donese presudu u vezi sa tim pitanjem.

Današnjom odlukom, najviši sud u zemlji potvrdio je zahtev Trampove administracije da zabrani ulazak izbeglicama, u sklopu njegove zabrane putovanja za građane šest većinski muslimanskih zemalja. Međutim, vladina pobeda je delimična i privremena.

Sudije su takođe potvrdile prošlonedeljnu odluku nižeg suda, kojom je proširena lista porodičnih veza koje se mogu smatrati prihvatljivim, na bake i dede. Putnicima iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena i dalje će biti dozvoljen ulazak u zemlju, ako dokažu da imaju bliske rođake u Americi.

Kao dodatak, Vrhovni sud je razmatrao odfluu sudije sa Havaja Derika Votsona da izbeglice mogu da budu primljene sve dok imaju odobrenje agencija za premeštaj. Sud je tu meru privremeno suspendovao, ali samo dok je ne preispita 9. apelacioni sud u San Francisku. Državni sekretarijat odobrio je svim agencijama koje rade sa izbeglicama da nastave pripreme za njihov dolazak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG