Linkovi

SAD spremne da reaguju


Iranski vojnik nadgleda Ormuski moreuz

Američke oružane snage u regionu Persijskog zaliva spremne su da odgovore na bilo kakvu opasnost od strane Irana, saopštio je Pentagon. Teheran je nedavno zapretio da bi mogao da blokira Ormuski tesnac i tako poremeti snabdevanje naftom u svetu.

Spremni na akciju. Peta flota američke mornarice, čija se komanda nalazi u Bahreinu, ima ogromne vojne efektive na raspolaganju, raspoređene po čitavom regionu, koje omogućavauju brzu američku akciju ukoliko napetosti eskaliraju u vojnu konfrontaciju sa Iranom. Prošlomesečne iranske pomorske vežbe u tom zalivu imale su za cilj da pokažu vojnu moć Irana. Međutim, analitičari kažu da je zbog dugogodišnjih međunarodnih sankcija, iransko oružje zastarelo, što bi sputalo bilo kakav ratni napor Irana.

„Mnogo toga je iz vremena šaha Pahlavija. Ostatak se sastoji do oružja relativno slabog kvaliteta, koje je uvezeno iz Kine i Rusije. Gotovo da ne poseduju neki savremeni raketni sistem zemlja-nebo, a svi brodovi su doslovce iz vremena šaha, odnosno samo delimično modernizovani.“

Međutim, pomenute slabosti nisu sprečile Iran da zapreti zatvaranjem Ormuskog moreuza. Teheran je takođe poručio da američki nosač aviona Džon Stenis ne pokuša da ponovo uplovi u zaliv. Sjedinjene Države su odgovorile da još uvek ima prostora za diplomatiju, ali da američke snage neće dozvoliti bilo kakvu iransku blokadu.

„Nećemo tolerisati iransku blokadu Ormuskog moreuza. To predstavlja crvenu liniju.

Vašington takođe upozorava Teheran da prekine razvoj nuklearnog oružja, što bi moglo da provocira izraelski napad na Iran. Vojni eksperti ističu da bi Iran zbog nedostatka savremenih vojnih sredstava mogao da pribegne takozvanom asimetričnom ratovanju, korišćenjem malih brodova, mina i raketa za napade na američke vojne ciljeve. Iranske oružane snage bi inače mogle da budu potpuno uništene za samo nekoliko dana ukoliko dođe do ozbiljnog rata sa SAD ili Izraelom, tvrde analitičari kao što je Brus Rajdel.

„Odnos snaga između SAD i Irana ili Izraela i Irana je ubedljivo na strani SAD i Izraela,“ kaže Rajdel.

Iran ima više razloga da se ne upušta u širu oružanu konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, ali ako do toga zaista dođe, Vašington kaže da je spreman.

XS
SM
MD
LG