Linkovi

Vol strit zadovoljan predlogom za sekretara za finansije


Stiven Manučin, bivši bankar "Goldman Saksa", 15. novembar 2016.

Budući ekonomski tim novoizabranog predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa počinje da se popunjava. Međutim, Trampova namera da nominuje bivšeg bankara „Goldman Saksa“, Stivena Manučina za sledećeg sekretara za finansije, mogla bi da se protumači kao kontroverzna imajući u vidu predizbornu retoriku predsedničkog kandidata u vezi sa Vol stritom. Ko je uopšte Stiven Manučin?

Stiven Manučin nije opšte poznata ličnost. Nikada nije obavljao javnu funkciju, ali 53-godišnji diplomac Univerziteta Jejl ima zanimljivu biografiju. On je 17 godina bio partner u investicionoj banci “Goldman Saks” - milioner koji je otvorio svoj hedž fond, a kasnije se oprobao i kao holivudski producent.

Manučin međutim kaže da je ovih dana fokusiran na važnije stvari.

“Na vrhu naše liste prioriteta biće ekonomija, i kako se vratiti na 3-4 odsto rasta. Verujemo da je to održivo i usmereno ka stvarima za američkog radnika”, kaže Manučin.

On je bio jedan od prvih Trampovih pristalica i verni savetnik tokom kampanje, drugim rečima njegova nominacija bila je očekivana – kaže tržišni analitičar Keri Lihi.

“Predsednik voli da bira ljude sa kojima se oseća prijatno, ljude koji će da idu u bunker sa njim, i kao i svaki predsednik, on je lojalan i želi da nagradi lojalnost. Za sada ne želi da bira nekoga izvan svog kruga saradnika”, smatra Lihi iz firm "Decisions Economics".

Ali kao čovek koji bi bio odgovoran za reviziju poreza, neki kažu da nominacija Manučina šalje pogrešnu poruku. Politički istraživač u nestranačkoj grupi koja se zalaže za srednju klasu “Public Citizen” Rik Klejpul kaže za Glas Amerike da vidi dve različite osobe – Trampa u kampanji i Trampa novoizabranog predsednika.

“Manučin je tačno kandidat kakvog biste očekivali da Tramp nominuje ako podržava Vol strit, a ne ako želi da se obračuna sa njima”, ističe Klejpul.

Umesto toga, Klejpul se plaši da je nominacija Manučina opasan povratak na staro.

“Što se tiče regulativa, ja očekujem povratak riskantnijih delatnosti, koje su nas dovele do finansijske krize i velike recesije”, upozorava on.

Na Vol stritu, s druge strane, Manučina vide kao svog čoveka i siguran izbor.

“Mislim da je Vol strit malo odahnuo, znajući da je (Tramp) mogao da napravi neki konzervativniji izbor, takoreći, i odabir relativnog konzervativca prema Trampovim standardima, mislim da tržište nije nesrećno tim izborom”, kaže Lihi.

Poziciju sekretara za finansije mora da odobri Senat, ali imajući u vidu da republikanci drže većinu u oba doma Kongresa, analitičari veruju da će Trampov predlog da prođe.

XS
SM
MD
LG