Linkovi

Glas Amerike slavi 70. rodjendan


Glas Amerike slavi 70. rodjendan
Glas Amerike slavi 70. rodjendan

Glas Amerike danas slavi 70. rođendan. Program Glasa Amerike počeo je da se emituje 1. februara 1942, gotovo dva meseca posle japanskog napada na Perl Harbur i ulaska Sjedinjenih Država u Drugi svetski rat. Američki novinar Vilijam Harlan Hejl je na nemačkom jeziku vodio prvu emisiju Glasa Amerike na kratkim talasima iz studija u Njujorku.

Ovo je glas koji vam se obraća iz Amerike. Svakog dana u ovo vreme, govorićemo vam o Americi i ratu. Vesti mogu da budu dobre ili loše. Mi ćemo vam govoriti istinu“, rekao je Hejl.

Direktor Glasa Amerike Dejvid Ensor kaže da su te reči relevantne i danas. Obeležavajući sedamdesetu godišnjicu, Ensor je rekao da će međunarodna agencija za emitovanje, energično nastaviti da obezbeđuje „informativnu liniju spasa za ljude u zatvorenim društvima kao što je Iran“.

Glas Amerike je od 1942. prerastao u multimedijalnu informativnu organizaciju koja svake nedelje emituje program za otprilike 141 milion ljudi. Glas Amerike danas emituje program na 43 jezika i komunicira sa svojom publikom putem radija, televizije i interneta.

XS
SM
MD
LG