Linkovi

Nasilje na "crni petak"


"Potrošačka groznica" na delu u prodavnici "Old Nejvi" (Old Navy) u Los Anđelesu

U Sjedinjenim Državama danas je i zvanično počela praznična sezona kupovine, dok su potrošači po tradiciji nagrnuli u prodavnice zbog rasprodaja koje počinju posle Dana zahvalnosti, u sklopu fenomena pod nazivom "Crni Petak".

Radi se o poslednjem petku u novembru, kada mnogi prodajni lanci svoje radnje otvaraju u ponoć, i pozivaju potrošače da iskoriste veoma snižene cene, pre svega elektronike, ali i odeće, obuće, dečijih igračaka i sve ostalog.

Ispred najpoznetijeg objekta robne kuće "Mejsis" Njujorku, sinoć je ponoćno otvaranje čekalo neveorvatnih devet hiljkada ljudi, a lično je bilo i ispred ostalih prodavnica poput "Targeta" i "Best Baja".

Kao i obično nisu izostali ni incidenti. Jedna žena u Los Anđelesu upotrebila je suzavac ispred "Volmarta" kako bi onesposobila "konkurenciju" i stekla prednost u trci po prodavnici, povredivši pritom najmanje 20 drugih potrošača. Zabeleženo je i nekoliko incidenata sa oružjem, takođe ispred "Volmarta", ali i drugih šoping centara širom zemlje. Najmanje u dva slučaja bilo je reč o oružanoj pljački.

"Crni petak" je jedan od najvažnijih dana za prodajne lance, jer nagoveštava šta mogu da očekuju u periodu do Božića, koji je obično najunosniji deo godine za njih. Ime je dobio po tome što su se nakada profiti u knjigama beležili crnom bojom, za razliku od gubitaka koji su upisivani crvenom. Međutim, nisu ni svi u Americi za održavanje ove tradicije. Demonstranti pokreta "Okupiraj Volstrit" apelovali su na stanovnike SAD da danas obeleže takozvani "Dan kada se ne kupuje ništa" u znak protesta protiv nezajažljive potrošnje.

XS
SM
MD
LG