Linkovi

Vijetnam razvija nuklearnu tehnologiju


Japanski premijer Naoto Kan i njegov vijetnamski kolega Ngujen Tan Dung, rukuju se nakon potpisivanja zajedničkog saopštenja o vijetnamsko -japanskom strateškom partnerstvu.

Vijetnam je saopštio da će u saradnji sa Japanom i Rusijom da gradi nuklearne elektrane za svoju ekonomiju koja se razvija sve brže. Vijetnamski premijer Ngujen Tan Dang i njegov japanski kolega Naoto Kan, danas su saopštili da će dve zemlje zajedno graditi nuklearnu elektranu u Vijetnamu.

Dvojica lidera sastala su se u Hanoju, posle jučerašnjeg učešća na regionalnom samitu. Vijetnam je danas u Hanoju potpisao ugovor o izgradnji nuklearnog reaktora i sa Rusijom. Potpisivanju sporazuma sklopljenog prošle godine, prisustvovali su i vijetnamski i ruski predsednici, Ngujen Min Trit i Dmitrij Medvedev.

Izgradnja reaktora će početi 2014. Japanski premijer Kan je saopštio i da je Hanoj izabrao Tokijo za partnera u eksploataciji retkih minerala u Vijetnamu, dodavši da je taj sporazum znak strateškog partnersta Japana i Vijetnama. Japan je suočen sa nestašicom retkih minerala koji se koriste u proizvodnji visoke tehnologije, kao što su kompjuteri i mobilni telefoni, otkako je Kina smanjila izvoz tog materijala.

Tokijo optužuje Peking da blokira pošiljke retkih minerala u okviru diplomatskog sporenja dve zemlje.

XS
SM
MD
LG