Linkovi

Pusić: Veliki napredak na Balkanu


Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić (arhivski snimak)
Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić (arhivski snimak)

Prva zamenica premijera i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić u intervjuu Glasu Amerike govorila je o uspesima i izazovima zapadnobalkanskih zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Prva zamenica premijera i ministarka inostranih poslova Hrvatske, Vesna Pusić ovih dana je na prestižnom Univerzitetu Džons Hopkins, ovde u Vašingtonu, održala zapaženo predavanje o dosadašnjem toku evropske integracije regiona Zapadnog Balkana. Šefica hrvatske diplomatije je govorila o evropskim vrednostima iz perspektive najmlađe članice Evropske unije. Ona se osvrnula i na svaku od preostalih zemalja u regionu, koje teže priključenju Uniji. Glas Amerike zamolio je ministarku Pusić da za naš program iznese svoju ocenu o teškoćama i uspesima ostvarenim na tom putu, koji traje već više od deceniju i po. Prvo pitanje odnosilo se na Srbiju.

Vesna Pusić: “Vrlo je važno i za Srbiju i za celu regiju da je Srbija počela pregovore. Prvo, jer to članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju čini realnim, dakle nije nešto na dugom štapu. Drugo, jer po našem iskustvu to je jedan efikasan način da se politika normalizira, da se institucije izgrade, i da se stabiliziraju. Za stabilnost regije, svaka zemlja u regiji, a naravno Srbija, također je vrlo važna. Nestabilna zemlja u regiji znači nestabilna regija općenito, bez obzira da li ste članica ili niste članica Evropske unije, ako imate nestablino susjedstvo i vi ste nestabilni. Za Srbiju je učinjena jedna promjena toliko da neke od političkih kriterija su pretvoreni u sastavni dio pregovora, kao na primer, normalizacija odnosa sa Kosovom. Ja mislim da je to dobro.”

Glas Amerike: Kakvi su izgledi za početak razgovora Kosova o pridruživanju Uniji?

Vesna Pusić: “Za Kosovo je vrlo važno da ide paralelno sa Srbijom, ne istim koracima - jer je Srbija počela sa pregovorima pre Kosova sa sporazumom o stabiliizaciji i pridruživanju – ali mora napredovati korak po korak kao svako drugi. To je važno ne samo za Kosovo nego i za sve ostale zemlje, naročito susjedne zemlje.”

Glas Amerike: Problematična je Bosna i Hercegovina. Međutim, na ovom predavanju ste predložili rešenje za nju.

Vesna Pusić: “Bosna i Hercegovina je dio regije, i bez stabiliziranja BH, šta god se drugo dogodilo, nema stabnilnosti regije - zato je to važno, ali mislim da je i za Evropu važno. Jer ako išta, naša jugoistočna Evropa je pokazala da ima potencijal kroz povijest da destabiliziranja regije i zato mislim da nije pametno ignorirati takve probleme i situacije. Mislim da se za Bosnu i Hercegovinu može reći da je zaslužila jedan specifični model, to je da se za nju napravi poseban model postepenog približavanja, ispunjavanja kriterija, pa onda i pregovori o članstvu kao jedan jedinstveni proces. Demonstracije u Bosni i Hercegovini su donekle ponovno skrenule pažnju Evrope na situaciju u toj zemlji I na našu regiju. Mislim da je dobro ne pustiti da se stvari tako pogoršaju da se onda moraju rešavati, nego da počnu rešavati sada I sa takvim jednim specifičnim pristupom, koji smo mi malo razradili i poslali našim evropskim kolegama i Visokoj predstavnici Ketrin Ešton. Nadam se da će poslužiti kao podloga za raspravu na Vijeću ministara.”

Glas Amerike: Koji je najveći problem za Crnu Goru?

Vesna Pusić: “U ovom času, to su pravosudni organi i funkcioniranje policije i represivnog aparata. To je nešto o čemu se pregovara i vezano je za članstvo u NATO-u. Crna Gora dobro napreduje i vrlo su aktivni u reformama svojima. Dakle, ne očekujem da će biti nekih većih poteškoća ovdje. Generalno poteškoća je to što je Evropska unija relativno skeptična prema proširenja. Ali, mislim kada ste jedanput počeli pregovore više-manje ste sigurni ako ispunite kriterije."

Glas Amerike: Preostaje još Makedonija, čije napredovanje koči problem imena.

Vesna Pusić: “Makedonija je imala taj problem 2008. kada je zapravo bila spremna za članstvo u NATO. Zbog tih poteškoća i nemogućnosti da se dogovore nije dobila poziv na članstvo. I to mislim da je utjecalo na određeni pad i proces nazadovanja. Makedonija je mislim pet puta za redom dobila pozitivni izveštaj Evropske komisije i nikada nije započela pregovore. Mislim da bi to bilo važno i zbog situacije u zemlji i zbog šire regije. Mislim da ne treba uvjek čekati da izbiju negdje neki neredi ili demonstracije da bi se počeo jedan proces stabiliziranja.”

Glas Amerike: Kako ocenjujete situaciju u celom regionu, s obzirom na period koji je iza nas?

Vesna Pusić: “Obzirom na period iza nas, mi smo prvaci svijeta u svim stvarima, ali ne zato što smo tako odlični nego zato što je period iza nas bio zapravo strašan. Ni Vi ni ja u našoj mladosti nismo mogli zamisliti da će naše zemlje proći kroz nešto tako strašno. I uspoređujući s tim, svi su napravili neki dramatični napredak. Napredak, čak kada nismo zadovoljni sami sa sobom. Kada se usporedimo sa onim šta je bilo pre 15-20 godina, napredak je ogroman. Ali nije gotovo i nije završen proces i nije tako sigurno da čovjek može reći ‘nema više brige.’ Treba držat’ oko na lopti.”
XS
SM
MD
LG