Linkovi

Veliki problemi za Trampa u prvim mesecima na položaju


President Donald Trump walks from Marine One across the South Lawn to the White House in Washington, May 7, 2017, as he returns from Trump National Golf Club in Bedminster, N.J.
President Donald Trump walks from Marine One across the South Lawn to the White House in Washington, May 7, 2017, as he returns from Trump National Golf Club in Bedminster, N.J.

Prošlo je šest meseci od kako je njujorški milijarder Donald Tramp izabran za 45. predsednika Sjedinjenih Država, posle jedne od kampanja koje su dovele do najvećih podela u američkoj istoriji. Tramp se kandidovao kao politički autsajder, ali je do sada imao velikih problema da zabeleži važan napredak tokom prvih meseci mandata. S druge strane, opozicione demokrate i dalje imaju problema da se priviknu na svoju novu ulogu, pošto su kontrolisali Belu kuću osam godina, tokom dva mandata predsednika Baraka Obame.

U Beloj kući se slavilo pošto su predsednik Tramp i republikanci u Kongresu ostvarili pobedu u pokušaju da ponište zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, koji je smatran ključnim dostignućem predsednika Baraka Obame.

Ta mera suočava se sa neizvesnom sudbinom u Senatu, ali je njeno usvajanje u Predstavničkom domu bilo momenat trijumfa za novog predsednika, koji je često bio frustriran na početku svog mandata.

“Koliko sam uspešan uzevši u obzir da dolazim iz drugačijeg sveta i političar sam tek kratko vreme? Da li to dobro radim? Ja sam predsednik. Hej, ja sam predsednik. Možete li to da poverujete?”

Ali Trampova obuka na položaju nije bila laka.

Ispunio je obećanje da će imenovati konzervativnog sudiju Vrhovnog suda, ali su pred njim i dalje brojne prepreke - na planu reformi poreskog zakona, budžeta i zdravstvene zaštite.

“Bilo je zabavno 8. novembra. Zar to nije bilo sjajno veče?”

I dok se Tramp još hvali svojom neverovatnom pobedom, njegov dolazak na položaj pokrenuo je aktivizam među građanima i podstakao demokrate u Kongresu da mu se suprotstave.

Demokrate navode da bi milioni gradjana mogli da ostanu bez zdravstvenog osiguranja prema Trampovom planu, a lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi upozorava da bi republikanci mogli da plate političku cenu na kongresnim izborima sledeće godine.

“Neki od vas su rekli da će oni to srediti u Senatu. Ali odredbe ovog zakona su jasno istetovirane na vašem čelu i čak će svetleti u mraku”.

Tramp je došao na položaj obećanjem da će izmeniti politički establišment. Međutim, pretočiti to u akciju dok je na položaju predsednika je bilo teško, kaže analtiičar Džon Hudak.

“Biti izabran i upravljati su dve veoma različite stvari. Zbog toga, činjenica da je najmanje iskusan predsednik u američkoj istoriji došao na položaj i okružio se ljudima koji nemaju iskustvo u rukovođenju federalnom vladom, formulisanju politike i zakona na federalnom nivou, predstavlja takozvanu 'savršenu oluju' za gospodina Trampa”.

Tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje Tramp se često hvalio svojom sposobnošću da sklapa sporazume.

To će sada biti stavljeno na probu, kaže Vilijam Golston iz instituta Brukings.

“U krajnjoj liniji, mislim da bi Trampova želja da bude uspešan možda mogla da nadjača sve njegove druge instinkte”.

Kao biznismen, Tramp je bio naviknut da sve bude po njegovom.

Međutim sada, uprkos ogromnim ovlašćenjima koje sa sobom nosi predsednički položaj, saznaje koliko politika može da bude teška, čak i za političkog autsajdera, koji je šokirao zemlju i svet svojom pobedom pre samo šest meseci.

XS
SM
MD
LG