Linkovi

Opasnost od vehabija na Balkanu


Vehabija Mevlid Jašarević, prema navodima medija, ispalio je više od sto metaka na ambasadu SAD u Sarajevu, 28. oktobra 2011.

Koliko je vehabizam na prostorima bivše Jugoslavije opasan - pitanje je koje se otvorilo nakon nedavnog napada na zgradu ambasade SAD u Sarajevu. Političari i policija poručuju da stvari drže pod kontrolom, ali stručnjaci za ovu oblast upozoravaju da se mora mnogo aktivnije voditi borba protiv terorizma.

Odavno jedan događaj nije izazvao takvu pometnju i pokrenuo toliko pitanja u čitavom regionu kao nedavni napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu. Pucnji vehabije Mevlida Jašarevića, ranjavanje dvojice policajaca i panika koja gotovo čitav sata vladala centrom Sarajeva pokazuju koliko je vehabizam ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini.

Kako kaže doskorašnji ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Grujica Spasović procene su veoma različite i kreću se od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada vehabija u Bosni:

"Vrlo mali broj podržava vehabije, međutim, problem je u tome što treba znati da nisu sve vehabije sve spremne na to, nisu oni manijaci, nisu teroristi, većina nije.Tu treba odvojiti žito od kukolja", ističe Spasović.

Kako kažu sagovornici Glasa Amerike glavni uticaj na radikalni vehabizam u Bosnu i Hercegovinu i dalje na ceo region stiže iz dva centra – Saudijske Arabije i Austrije:

"Oni se pre svega finansiraju iz izvora koji su vezani za Saudijsku Arabiju. U Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu to ide preko džamije Kralj Fahid, u Beču preko isvesnog Muhameda Porče koji ima kontrolu nad 5-6 džemata", navodi Spasović.

"Vehabistički pokret je našao plodno tle na teritoriji Austrije dugi niz godina, za vreme rata. Očigledno je da iz Austrije i Beča stižu ne samo teroristi, već i ekstremna ideologija, a da kolege iz austrijske policije i drugih službi ne čine dovoljno da takve napade i spreče, kaže Darko Trifunović, autor knjige "Terorizam i vehabizam".

U pomoć lokalnim policijama i službama bezbednosti prvi su priskočili specijalci američkog FBI-a, koji su se samo dan posle napada pojavili u Sarajevu i Beogradu. Njihovo iskustvo, obučenost i tehnička opremljenost za borbu protiv terorizma svakako su bili od pomoći u sklapanju potpunije slike o napadu u Sarajevu:

"Sada su iz Vašingtona stigli specijalisti koji treba da utvrde gde je nastao propust i da se pozabave onime o čemu ja sada pričam. Moraju da se pozabave uzrokom koji generiše i stvara teroriste u BiH", primećuje Darko Trifunović.

"Mislim da Amerikanci, kao i sve druge ozbiljne službe drže pod kontrolom najveći deo tog vehabijskog pokreta, kako u BiH i Srbiji i u Crnoj Gori. Hoće da spreče da se sutra nešto slično ne ponovi", ocenjuje Grujica Spasović.

Kako kaže analitičar Dževad Galijašević, iako je jasno da Mevlid Jašarević nije želeo nikoga da ubije na ulicama Sarajeva, osnovni cilj ovog terorističkog napada je postignut:

"Sa ulica Sarajeva je emitovana jedna slika straha i ta slika straha je doprla do Vašingtona, a Vašington Post je objavio vest – „bosanski talibani napali amabasadu SAD u Sarajevu”.

"Cilj je bio da se unese strah i nemir među građane BiH, da se izjednači „bela“ sa pravom Al Kaidom", smatra Trifunović.

Iako su vehabije već nekoliko godina prisutne i u Srbiji, sagovornici Glasa Amerike smatraju da srpska policija stvari za sada drži pod kontrolom, ali i da pojačani oprez nije na odmet:

"Srbija jeste na meti. U ovom trenutku vehabijski pokret nije toliko jak da izvodi, strateški osmisli, finansira i operativno izvede određene akcije. Dakle, motivacija postoji, izvori bezbednosnih pretnji postoje i to je jasno. Ali, tek kada budu dovoljno jaki za takve napade oni će takve napade i izvoditi", ocenjuje Dževad Galijašević.

"Sve u svemu Srbija tu nije mnogo bitna, ali je vrlo bitno da se zna i da oni budu pod kontrolom. Jer oni mogu vrlo lako umesto prema Sarajevu da kremu prema Beogradu", upozorava Grujica Spasović.

Možda terorizam na ovim prostorima deluje naivno u odnosu na akcije Al Kaide ili bilo koje terorističke organizacije širom sveta, ali to ne bi smelo nikoga da zavara. Ako terorista opasan bombama upadne u autobus ili tržni centar pun ljudi – tada je već kasno za akciju...

XS
SM
MD
LG