Linkovi

Imigraciona reforma na dnevnom redu Senata


Skup pristalica imigracione reforme u SAD
Skup pristalica imigracione reforme u SAD

Senatori će ove nedelje raspravljati o zakonskom predlogu za sveobuhvatnu izmenu imigracionog sistema

Političari u Vašingtonu će ove nedelje biti usredsređeni na ilegalnu imigraciju - članovi američkog Senata će raspravljati o zakonskom predlogu izmene nacionalnog imigracionog sistema.

U Sjedinjenim Državama je rasprostranjena saglasnost da imigracioni sistem ne valja. Senatori će ove nedelje raspravljati o zakonskom predlogu za sveobuhvatnu izmenu tog sistema. Dvostranački zakonski predlog bi obezbedio put ka državljanstvu za ilegalne imigrante, pravno osavremenio imigracioni proces i pojačao graničnu bezbednost.

„Ugodno je kada vidite zamah iza tog paketa reformi, koji bi nam zemlju učinio bezbednijom i pomogao milionima ilegalnih imigranata da poštuju zakon“, smatra lider demokratske većine u Senatu Heri Rid.

Neki kritičari kažu da bi taj zakonski predlog praktično amnestirao prekršioce zakona.

„Nije vam dozvoljeno da platite vodiča i predjete granicu ilegalno i posle 18 meseci tražite da dobijete državljansto Sjedinjenih Država. To jednostavno nije zakonito“, ističe republikanski senator Džef Sešns.

Predsednik Barak Obama je zatražio od Senata da brzo usvoji taj zakonski predlog, a sutra treba da govori o tome u Beloj kući. Imigracioni zakonski predlog nije savršen, ali je razuman, rekao je predsednik u svom redovnom nedeljnom govoru.

„Ovaj zakonski predlog će obezbediti put do zasluženog državljanstva za 11 miliona pojedinca koji su već u ovoj zemlji ilegalno – put koji obuhvata proveru porekla, učenje engleskog, plaćanje poreza i kazni i stajanje na kraj reda iza svih koji poštuju pravila i pokušavaju da dođu ovde legalno.“

Čak i ako ovaj zakonski predlog bude u Senatu usvojen, zakonodavci u Predstavničkom domu razmatraju svoje reforme. Ove nedelje će u središtu pažnje biti i poljoprivreda, jer se Senat priprema da glasa o poljoprivrednom zakonskom predlogu. Očekuje se da Predstavnički dom do kraja meseca glasa za paket programa konzervacije, ishrane i subvencija.

Kada je reč o inostranstvu, članovi Predstavničkog doma razmatraju terorističke napade 2008. u indijskoj finansijskoj prestonici Mumbaju. Pakistanska teroristička organizacija Laškar-i-Taiba, odgovorna za te napade i njene namere ili sposobnost da izvrše napad u Sjedinjenim Državama, biće tema pretresa u Odboru Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost. Juni je Mesec ponosa lezbejki, homoseksualaca, biseksualaca i transvestita, što je prošle nedelje istakao i državni sekretar Džon Keri.

„Ovaj mesec je potvrda jednakosti i dostojanstva. On je potvrda fundamentalnih sloboda i ljudskih prava. Reč je o ljudima koji se ponose onim što jesu, bez obzira na svoju seksualnu ili rodnu opredeljenost.“

Od 1. avgusta brak istopolnih parova će biti legalan u 12 američkih država i Vašingtonu. Očekuje se da predsednik Obama bude glavni učesnik proslave ponosa u četvrtak.
XS
SM
MD
LG