Linkovi

Vakcine ključni protivnik neprenosivih bolesti


A North Korean choir sings during a concert in Pyongyang on Monday April 16, 2012 to commemorate 100 years since the birth of Kim Il Sung. (AP Photo/David Guttenfelder)
A North Korean choir sings during a concert in Pyongyang on Monday April 16, 2012 to commemorate 100 years since the birth of Kim Il Sung. (AP Photo/David Guttenfelder)

Zdravstveni stručnjaci na nedavno održanoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija razmatrali su nove načine za borbu protiv širenja neprenosivih bolesti, uključujući neke koje izazivaju infektivna oboljenja, koja se mogu sprečiti vakcinama. Ta povezanost dodatno upozorava koliko je u celom svetu neophodna imunizacija.

Svakih 20 sekundi jedno dete umre od bolesti koju je moguće sprečiti vakcinisanjem. Zato zdravstveni stručnjaci ističu da su vakcine najvažnija i najbolja investicija u zdravlje. Set Berkli je izvršni direktor Gavi Alijanse, nevladine organizacije koja promoviše imunizaciju za decu širom sveta. On je učestvovao na ovogodišnjem samitu Ujedinjneih nacija o neprenosivim bolestima u Njujorku.

Ispostavilo se da su brojne bolesti koje nazivamo neprenosivim zapravo infektivne. Oko 20 odsto različitih vrsta raka zapravo izazivaju infekcije. Imali smo veliki uspeh u eliminaciji Hepatitisa Be, koji je glavni uzročnik raka jetre. Nadamo se da ćemo uz pomoć vakcine protiv ljudskog papiloma virusa uspeti da eliminišemo rak grlića materice“.

Berkli kaže da njegova organizacija počinje sa upotrebom nekih novih vakcina za borbu protiv dva najčešća uzroka smrti dece: upale pluća i dijareje.

To su vakcina protiv rotavirusa, koji je najveći uzročnik virusne dijareje u zemljama u razvoju i pneumokokalna vakcina, koja se bori protiv bakterije pneumokokus, koja ne samo što izaziva upalu pluća, već može da izazove i meningitis“.

Fondacija Ujedinjenih Nacija koja se finansira iz privatnih izvora pokrenula je kampanju pod nazivom „Vakcina za život“, kako bi proširila dostupnost vakcina za decu u zemljama u razvoju, u kojima više od dva miliona dece umre pre svog petog rođendana, zato što nisu dobila potrebnu imunizaciju. Dejvid Melcer, potpredsednik u Američkom crvenom krstu, kaže da samo od malih boginja svake godine širom sveta umre više od 150 hiljada dece, neka i u Sjedinjenim Državama.

U Sjedinjenim Državama male boginje su iskorenjene i poslate u istoriju tokom 60-tih i 70-tih godina. Zato i ne postoje više u svesti Amerikanaca. Pa opet, posle 2000, više od 700 hiljada dece umrlo je svake godine od posledica malih boginja“.

Melcer kaže da građani Sjedinjenih Država, među kojima i neki roditelji, koji povezuju vakcinaciju dece sa autizmom, nisu u pravu.

„Verovanje da vakcina protiv malih boginja na neki način izaziva autizam je teorija koju su brojne akademske i naučne studije opovrgle“.

Erol Alden, predsednik Američkog udruženja pedijatara kaže da je verovanje da vakcine izazivaju autizam samo još jedan od izazova u borbi da se svi ljudi vakcinišu.

Na prvom mestu je snabdevanje. Kako da dostavimo vakcine zemljama, kako da uspostavimo sistem koji će obezbediti imunizaciju. Na drugom mestu, postoje brojni mitovi i pogrešne informacije koje se brzo šire o vakcinama, od kojih većina nije istinita“.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da proširenje pristupa vakcinama može da spreči 1,7 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

XS
SM
MD
LG