Linkovi

Uz Dan majki: Usvojena deca u potrazi za biološkim roditeljima


Uz Dan majki: Usvojena deca u potrazi za biološkim roditeljima

Decenijama kasnije, biološke majke preispitiju odluke iz mladosti da decu daju na usvajanje

Svake druge nedelje u maju, u Sjedinjneim Državama se obeležava - Dan majki. To je vreme kada se odaje priznanje posebnim ženama u našem životu, koje su nas rodile i odgajile. To međutim, nije uvek ista osoba. Iako se stvari menjaju, nekada žene, koje su svoju novorođenčad davale na usvajanje, nisu očekivale da će ikada više videti tu decu. Danas, sve više odraslih osoba, koje su usvojene, traži svoje biološke majke. U sklopu obeležavanja predstojećeg Dana majki, sledi priča o dvojici muškaraca, koji su tražili i pronašli žene koje su ih rodile.

Loni Smit poznaje Dafni Molnar samo dve godine, iako ga je ona pre 40 godina rodila:

„Sve moje uspomene, sve proslave božića, svi rođendani vezani su za porodicu koja me je usvojila. Nikada nije bilo pitanje da li želim da odem od njih“, kaže Smit koji je odrastao u porodici sa dvojicom braće, koji su takođe usvojeni.

„Moji roditelji su bili vrlo otvoreni otvoreni u vezi sa tim. Moj otac je govorio da, ako bilo ko počne da istražuje, da ću to biti ja, zato što sam uvek njuškao“.

Molnar, koja se u međuvremenu udala i ima dvoje dece, priseća se dana kada su je zvali iz službe za usvajanje 2009. godine kako bi joj rekli da je njen sin traži.

„Bio je 31. mart. Ja ga nazivam danom prosvetljenja. Za mene je sve to bilo veoma pozitivno. Postoji praznina u mom srcu s kojom sam živela čitavog života“, kaže Dafni Molnar. Ona je imala 18 godina kada je ostala u drugom stanju.

„Nisam rekla svojoj majci, nisam rekla porodici, nisam rekla momku, bila sam prilično sama“.

Sada 40-tak godina kasnije, ona dovodi u pitanje svoju odluku da se odrekne Lonija.

„U to vreme se verovalo da ti takve agencije čine veliku uslugu, da ti sređuju život, a da ti treba samo da okreneš leđa i učiniš to. Da se ne okrećeš za sobom. Mislim da tu postoje neka pitanja“, ističe Dafni.

Linda Klosen je saglasna. Ona je dala na usvajanje dvojicu dečaka kada su rođeni 1961. i 1963. godine.

„Ne možete da zaboravite. Kada se odreknete deteta, to ne može da se zaboravi. Mislite o tome, ako ne svakog, onda svakog drugog dana, u sred noći“.

Ona se ponovo našla sa svojim sinovima Bobom i Brajanom pre oko 20 godina.

Brajan Dorfman, koji se upravo zaposlio u Vašingtonu, stanuje u kući Linde Klosen nekoliko dana tokom nedelje i vraća se svojoj porodici u Njujorku petkom uveče. On se priseća kada ju je prvi put pozvao telefonom.

„To je verovatno bio najčudniji razgovor koji sam ikada vodio u životu, jer nisam znao ko je ta osoba. Šta da joj kažem, šta će ona reći meni? Šta da očekujem i šta da osećam? Bio sam vrlo emotivan“ seća se Brajan.

Nedugo zatim, dogovorili su se da se sretnu u Vašingtonu.

„Upoznali smo se na glavnoj železničkoj stanici u Vašingtonu. Seli smo i ja sam počela da postavljam pitanja, ali počinjala sam da plačem i nisam čula odgovore, jer nisam mogla da verujem da je on ispred mene i da smo se upoznali. Bilo je fantastično“, kaže Linda.

Dvadeset godina kasnije, njih dvoje imaju prijateljski odnos.

„Linda je bila na mom venčanju. I bila je tu kada su mi se rodila deca i ona je baka Linda. I sada izgleda da ću početi da živim u blizini i to veoma brzo“.

Kada bude preselio svoju porodicu iz Njujorka. Što se tiče Lonija Smita i Dafni Molnar, koji su ponovo povezali pre samo dve godine, a žive udaljeni više od 1500 kilometara, već su se videli sedam puta.

„Moja porodica je veoma veoma otvorena prema Loniju, obožavaju ga. Štaviše, pevaće na svadbi moje ćerke sledeće godine. Moj sin mu je bio u poseti i boravio kod njega nekoliko dana“, kaže Dafni Molnar.

Iako je ne zove mama, Smit kaže da će Dafni poslati čestitku da Dan majki ove godine.

XS
SM
MD
LG