Linkovi

USAID i medjunarodni odnosi


Američki zvaničnici ukazuju da se inostrana pomoć ne koristi za podržavanje političkih opozicionih organizacija, nego za povećanje demokratskog učešća ...

Ruski zvaničnici su saopštili da je američkoj Agenciji za međunarodni razvoj naloženo da prekine svoju delatnost u zemlji, jer američki programi za unapređenje demokratije predstavljaju mešanje u izbore. Bez obzira što Rusija nije jedina koja to tvrdi, američki zvaničnici ukazuju da se inostrana pomoć ne koristi za podržavanje političkih opozicionih organizacija, nego za povećanje demokratskog učešća i mirno rešavanje sporova i pritužbi.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, lideri Rusije su zatražili od Sjedinjenih Država pomoć za izgradnju demokratije i tržišne ekonomije. Tokom proteklih 20 godina, organizacije za posmatranje izbora, za praćenje ljudskih prava i borbu protiv korupcije, delimično finansira USAid, koji je za Rusiju obezbedio više od dve milijarde i 600 miliona dolara.

Predsednik Vladimir Putin je sada zatvorio programe USAid-a, navodno zbog toga što se, pomažući opozicione organizacije, meštaju u izbore.

Ali Dejvid Sater, spoljnopolitički analitičar iz Instituta „Hadson“, kaže da programi USAid-a ne biraju političke strane. Naprotiv, kaže Sater, tim programima se pomaže obespravljenim organizacijama da se oglase legalnim, miroljubivim i demokratskim sredstvima.

„Postojanje takvih organizacija s jedne strane daje ljudima mogućnost da nauče da štite svoja prava, a sa druge, saznanje da je odbrana tih prava moguća.“

Egipatski vojni lideri koji su nadzirali prelazak na izabranu vladu, početkom godine su pokušali da izvedu pred sud organizacije koje se zalažu za demokratiju i ljudska prava.

Popustili su posle nedelja teškog diplomatskog pritiska Sjedinjenih Država.

Džems Goldgajer, dekan Škole za međunarodne usluge Američkog univerziteta, kaže da su najglasniji kritičari američkih programa za razvoj demokratije često lideri elite, koji nastoje da se održe na vlasti, uprkos sve većem narodnom protivljenju.

„Ako ste autokratski lider i imate organizaciju koja podstiče civilno društvo, prirodno je da je se pribojavate, da se plašite da finansiranje takve organizacije pomaže ljudima koji bi voleli da više ne budete to što jeste, da više ne budete vladar.“

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez je takođe kritičan prema američkim prodemokratskim akcijama, tvrdeći da su one pokušaj podrivanja njegovih socijalističkih programa. Goldgajer kaže da Sjedinjene Države uistinu promovišu drugačiju ideologiju.

„Sjedinjene Države generalno teže da podržavaju demokratiju, tržišnu ekonomiju, vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava. Prema tome, ako su te ideje u suprotnosti sa onim što bi mogla da promoviše određena vlada, doćiće do konflikta.“

Goldgajer kaže da se Sjedinjene Države ne opredeljuju za političke strane, ali podržavaju građenje okvira demokratije koja obezbeđuje vladavinu većine i manjinska prava.
XS
SM
MD
LG