Linkovi

Stotine miliona dolara za bolje obrazovanje u SAD


15-godišnji učenici u Americi sada su 25. po znanju iz matematike
15-godišnji učenici u Americi sada su 25. po znanju iz matematike

Rezultati nekoliko istraživanja pokazali su da američki osnovci i gimnazijalci zaostaju za kolegama u drugim zemljama po znanju iz matematike i drugih egzaktnih nauka. Nekoliko agencija federalne vlade, uključujući svemirsku agenciju NASA, sada razvijaju programe za podsticanje učenika da se opredeljuju za karijere u nauci i tehnologiji.

Pojedini učenici učestvuju u testu proveravanja znanja, koji bi takođe trebalo da ih više zainteresuje za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Direktor NASE, Čarls Bolden, i Direktorka agencije za zaštitu prirode, Lisa Džekson, došli su da daju svoj udeo u tome.

"Ako želite da budete bolji od drugih - što više budete učili to bolje. Na bilo kom stepenu učenja od kritične je važnosti da se uključite u laboratorijski rad," rekao je Bolden.

U budžetu za 2011. godinu obe pomenute agencije predvidele su više od 146 miliona dolara za unapređivanje znanja učenika i nastavnika u egzaktnim naukama.

"Naš uticaj mora da dosegne do najnižih razreda. Učenici i nastavnici viših razreda osnovne škole morali bi da pokažu bolje rezultate u oblasti matematike i nauke, a nastavnici da bolje predaju takve predmete," rekao je Bolden.

15-godišnji učenici u Americi sada su 25. po znanju iz matematike, a 30. po znanju iz drugih nauka, od ukupno 57 ispitivanih zemalja. Direktor NASE kaže da su druge studije pokazale da Sjedinjene Države nedovoljno pripremaju učenike i nastavnike za zahteve novog doba.

"Zemlje koje predvode u obrazovanju iz matematike i egzaktnih nauka su Finska i druge skandinavske zemlje, dok mi zaostajemo. Predsednik Obama stavlja poseban naglasak na obrazovanje u matematici i naukama. On želi da do 2020. sva deca pohađaju koledže i mi u NASI istinski ćemo se truditi da se taj cilj postigne", rekao je Bolden.

NASA je pokrenula trogodišnji program "Leto inovacija", namenjen srednjoškolcima koji će tokom letnjeg raspusta pohađati intentzivne programe iz matematike i drugih egzaktnih nauka, na koje bi se nadovezivala nastava tokom školske godine. Cilj je da se poboljšaju rezultati učenika u tim oblastima i da im se pruže znanja neophodna za profesionalno usmerenje u ekonomiji 21. veka, zasnovanoj na znanju.

XS
SM
MD
LG