Linkovi

Vikiliks ugrozio bezbednost izvora?


Vikiliks ugrozio bezbednost izvora?
Vikiliks ugrozio bezbednost izvora?

Američki zvaničnici izjavili su da je Državni sekretarijat upozorio stotine stranih diplomatskih izvora, koji su identifikovani u poverljivim dokumentima koje je objavio Vikiliks, da bi njihova bezbednost mogla da bude ugrožena.

Njujork Tajms objavio je da je sekretarijat premestio manji broj stranih vladinih zvaničnika, poslovnih ljudi i aktivista za ljudska prava na bezbednije lokacije.

List je citirao zvaničnika administracije predsednika Obame koji je rekao da ona nema podatke da je bilo ko napadnut ili uhapšen kao direktna posledica objavljivanja poverljivih dokumenata. Medjutim, zvaničnici su naglasili da su mnogi disidenti pod stalnim pritiskom svojih vlada i da je veoma teško sa sigurnošću utvrditi uzroke.

Američki zvaničnici i grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovali su Vikiliks prošle godine zbog objavljivanja hiljada dokumenata o ratu u Avganistanu, bez uklanjanja imena avganistanskih državljana koji su pomagali američkoj vojsci. Vikiliks je kasnije odlučio da ukloni imena nedužnih učesnika kada bude objavljivao dokumenta.

XS
SM
MD
LG