Linkovi

Milijarde dolara gubitka u ratovima


Američki vojnici u Avganistanu
Američki vojnici u Avganistanu

Trogodišnja istraga američkih troškova u Iraku i Avganistanu, ustanovila je da je čak 60 milijardi dolara protraćeno ili pronevereno u poslovnim ugovorima sa kontraktorima u dve ratne zone. U izveštaju nezavisne komisije koji je danas podnet Kongresu, takođe se upozorava da će novčani gubitak nastaviti da raste, ukoliko se ne izvrše velike promene.

Demokratska senatorka Kler Mekaskil, koja je vršila pritisak na Kongres da formira komisiju, izjavila je da je - kako se doslovno izrazila - "odvratno" to što je gotovo trećina milijardi američkih dolara potrošenih u Iraku i Avganistanu - protraćena.

Komisija za ratne ugovore u Iraku i Avganistanu počela je rad 2008. i na insistiranje Mekaskilove i njenog kolege senatora iz Demokratske stranke Džima Veba, održala desetine pretresa. Komisija je ispitala kako je na ugovore i donacije do kraja ove godine utrošeno više od 200 milijardi dolara.

Komisija je zaključila da je najmanje 31 milijarda protraćena na projekte koje su vodile privatne kompanije i pojedinci, bilo iz Sjedinjenih Država, bilo iz Iraka i Avganistana, koje je angažovala američka vlada. Međutim, ističe se da je stvarni gubitak verovatno bliži sumi od 60 milijardi dolara

XS
SM
MD
LG