Linkovi

SAD: Borba za neopredeljene birače

  • Kris Simkins

Rano glasanje u Rokvilu, u Merilendu

Predsednik Obama i njegov protivkandidat Romni daju sve od sebe kako bi u poslednjim danima kampanje dobili poverenje birača u neopredeljenim državama

Ključne grupe, poput žena birača, mogu da budu odlučujuće za ishod novembarskih izbora. Novinar Glasa Amerike Kris Simkins posetio je jednu od neopredeljenih država - Severnu Karolinu, i razgovarao sa ženom, koja se našla u centru pažnje političara, jer pokušavaju da je pridobiju i demokrate i republikanci.

Melani Meknamara je vlasnica male kompanije za proizvodnju nameštaja u Haj Pointu u Severnoj Karolini. Ona je jedna od svega nekoliko prozvođača preostalih u tom gradu, koji je svojevremno bio poznat kao „svetska prestonica nameštaja“. Meknamara promoviše ideju „proizvedeno u Americi“.

Za moj grad, za moju državu i moju zemlju važno je da još imamo radna mesta u proizvodnom sektoru“.

Poslovni uspeh izbacio ju je u centar pažnje predsedničke kampanje. Meknamara naime predstavlja jednu demografsku grupu – neopredeljenih belkinja – koje su potrebne i Baraku Obami i Mitu Romniju za pobedu na ovim izborima.

„Žene su dovoljno pametne da vide šta se dešava u ovoj ekonomiji i one ne glasaju na osnovu samo jednog pitanja“.

Predsednik Obama pokušava da zadrži podršku među belkinjama. Nedavna anketa Vašington posta i TV mreže ABC sugeriše da predsednik zaostaje za Mitom Romnijem kada je reč o podršci među belcima i među nezavisnim biračima. Obama je pre četiri godine pridobio podršku neopredeljenih birača. Meknamara je 2008. glasala za predsednika Obamu, ali sada podržava Mita Romnija. Ona kaže da je ekonomija pitanje broj jedan za nju.

„U poslednje četiri godine videla sam da ne samo da su nestala radna mesta u proizvodnom sektoru, već su mnogi ljudi bez posla u Severnoj Karolini, a i plate su manje. Kad odem u samoposlugu i vidim ljude koji vade stvari iz korpe jer ne mogu da ih priušte, to me boli“.

Kada je Romnijeva kampanja čula za Melani Meknamaru pozvali su je i ona se složila da bude domaćin Romnijevog skupa u njenoj budućoj fabrici. Bio je to veoma uzbudljiv momenat za nju.

„Kada je došao, bilo je lepo videti ga uživo, kao ličnost, a ne samo kandidata koji drži govor na televiziji“.

Romnijeva kampanja je od te priče napravila reklamni spot za svoju kampanju. Sve do sada, Melani Meknamara nije bila aktivna u politici. Međutim, ona kaže da je bilo vreme da se oglasi protiv predloženog povećanja poreza koji bi - kako kaže - naneo štetu vlasnicima malih i srednjih preduzeća.

„Ako nemam prihode, a moraću da plaćam veći porez na sve drugo, onda neću imati sredstava da razvijam biznis, a ako ne razvijam biznis, ne mogu nikoga da zaposlim“.

Meknamara zaključuje da joj činjenica da je neopredeljeni birač, kojeg su pokušavali da pridobiju brojni politički kandidati, pruža šansu da iznese ideje za poboljšanje ekonomije, vraćanjem radnih mesta u proizvodnom sektoru u delu zemlje u kojem su neophodna.
XS
SM
MD
LG