Linkovi

Viktor But kriv za trgovinu oružjem


Viktor But kriv za trgovinu oružjem

Porota u Njujorku proglasila je krivim ruskog trgovca oružjem Viktora Buta zbog pokušaja prodaje oružja kolumbijskim pobunjenicima, koji bi ga koristila protiv Amerikanaca.

But je optužen da je pokušao da proda oružje američkim agentima koji su se pretvarali da pomažu Revolucionarnim snagama Kolumbije, organizaciji poznatoj po skraćenici FARC, koju SAD smatraju terorističkom.

But je odbacio optužbe tvrdeći da je običan poslovni čovek, a njegov advokat tvrdio je da But nije planirao da sprovede dogovor u delo, već je pokušao da ga iskoristi da bi pobunjenicima prodao dva teretna aviona. Zbog pomenutog zločina But bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Bivši oficir vojske SSSR-a uhapšen je na Tajlandu 2008 u tajnoj operaciji američkih agenata, a Sjedinjeneim Državam izručen je prošlog novembra. Ruska vlada lobirala je protiv izručenja, tvrdeći da se radi o ileganlnom činu.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Buta da je oružjem snabdevao naoružane grupe širom sveta, između ostalog u Avganistanu, Liberiji i Sjera Leoneu, gde je – kako kažu – njegovo oružje ili izazivalo konflikte ili podsticalo postojeće. Butova nezakonita dela inspirisala su holivudski film „Lord of War“ iz 2005. u kojem je glavnu ulogu tumačio dobitnik Oskara Nikolas Kejdž. Porota je odluku donela posle manje od 24 sata razmatranja sudskog procesa.

XS
SM
MD
LG