Linkovi

Bela kuća za novi mandat Ban Ki-muna

  • Vesti Amerike

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun raygovara sa pacijentom u bolnici u Abudži , Nigeria

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je kandidaturu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna za drugi mandat na čelu svetske organizacije.

U današnjem saopštenju, Bela kuća je saopštila da je Ban sproveo važne reforme i vodio UN dok su igrale ključnu ulogu u krizama i izazovima širom sveta, uključujući Haiti, Obalu Slonovače i Južni Sudan. Bela kuća je opisala Ujedinjene nacije kao „nesavršenu ali nezamenljivu instituciju“ i apelovala za dalje reforme za poboljšanje efikasnosti i smanjenje birokratije i troškova svetske organizacije.

Ban je juče zvanično najavio kandidaturu za drugi petogodišnji mandat. Bivši južnokorejski ministar inostranih poslova rekao je da je poslao pismo na adresu svih 192 članice UN-a u kojem nudi svoj reizbor. Ban je na položaj generalnog sekretara stupio 1. januara 2007. a mandat mu ističe 31. decembra ove godine.

Gotovo je izvesno da će biti ponovo izabran, s obzirom na to da njegovu kandidaturu podržavaju Sjedinjene Države i druge ključne članice Saveta bezbednosti. Diplomate očekuju da drugih kandidata neće biti i da će Savet bezbednosti verovatno preporučiti potvrđivanje Banove kandidature. Generalna skupština UN-a bi mogla zvanično da glasa o tome pre kraja juna.

XS
SM
MD
LG