Linkovi

Cunami stigao do Havaja i zapadne obale


Cunami koji je nastao posle zemljotresa u Japanu dospeo je do zapadne obale SAD u petak rano ujutru, ali uz minimalne posledice.
Cunami koji je nastao posle zemljotresa u Japanu dospeo je do zapadne obale SAD u petak rano ujutru, ali uz minimalne posledice.

Predsednik Barak Obama izjavio je da su SAD izbegle “veću štetu” koju je mogao da im nanese cunami nastao posle zemljotresa u Japanu.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, Obama je izjavio da bi stanovnici zapadnih obalskih područja trebalo da ostanu pripravni i poslušaju svako eventualno naredjenje o evakuaciji. Hiljade stanovnika priobalnih delova Kalifornije i Oregona napustile su svoje domove i prešle u područja na većoj nadmorskoj visini. U Oregonu, plima i oseka na Tihom okeanu smenjivale su se na svakih pola sata, umesto na šest sati, kako je uobičajeno.

Zvaničnici kažu da se zid talasa donekle raspršio putujući Pacifikom brzinom putničkog aviona. Talasi viši od dva metra udarili su u plaže Vaikiki na havajskom ostrvu Oahu, a manji talasi su zabeleženi duž zapadne obale SAD. Žitelje Havaja sirene su upozorile na cunami, a talasi su stigli do ostrvske države pred zoru. Službe za vanredne situacije imale su nekoliko časova da se pripreme nakon što je zemljotres pogodio Japan. Stanovnici u nižim delovima evakuisani su u područja na većoj nadmorskoj visini.

Predsednik Obama, koji je rodjen na Havajima, obavešten je o zemljotresu i cunamiju rano jutros u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG