Linkovi

Više od 100 žrtava tornada u SAD


Gradić Džoplin nakon razornog tornada

Sjedinjene Države, nakon rekordnog broja tornada prošlog mjeseca u kojima je poginulo više od 300 osoba, zahvatilo je novo nevrijeme. Snažne oluje pogodile su savezne države od Viskonsina do Oklahome, dok je najviše žrtava bilo u Mizuriju, gdje je poginulo više od 100 osoba.

Srednji zapad, koji je bio pošteđen u prošlomjesečnoj seriji snažnih tornada, ovog puta nije bio te sreće.

“Ostali su samo zidovi od mog doma i kuće mojih roditelja, dok je moj brat izgubio sve”, kaže Džil Skejls, žrtva nevremena u Kanzasu.

Oko 70 tornada pogodilo je sedam saveznih država, od granice sa Kanadom do Kanzasa, uništavajući sve pred sobom. Meteorolozi upozoravaju da opasnost još nije prošla.

U narednih nekoliko dana nevrijeme će više puta zahvatiti veliki broj područja.”

Najviše žrtava bilo je u gradiću Džoplin u Mizuriju.

“U jednom trenutku gotovo i da nije bilo padavina. Već u sledećem, cijeli svijet se prevrnuo naopačke”, kaže jedan od stanovnika tog mesta.

“Ovo je tužan dan za Džoplin. Prioritet grada je da zbrine povrijeđene i nastavi spasavanje u saradnji sa hitnim službama iz susjednih oblasti. To će se nastaviti i narednih nekoliko dana”

Uništeni su brojni domovi, škole, radnje, kao i lokalna bolnica. Oko 50 hiljada stanovnika ostalo je bez struje, dok su telefonske veze u prekidu. U smrtonosnom ciklonu, teško su pogođeni i Reding u Kanzasu i Mineapolis u saveznoj državi Minesoti.

“Moja kuća je potpuno uništena, nakon što je na nju palo veliko drvo iz dvorišta”, kaže žrtva nevremena u Mineapolisu.

“Teško se probiti, jer nema struje. Policajci okružuju cijelo ovo područje, u kojem su postavljeni kontrolni punktovi, kako bi se zaštitila imovina građana. Želimo da osiguramo da niko ne ulazi u kuće i uzima ono što mu ne pripada”, naveo je Tim Dolan, šef policije u Mineapolosu.

Predsjednik Barak Obama je, u telefonskom razgovoru sa guvernerom Mizurija, obećao federalnu pomoć pogođenim područjima. Bijela kuća saopštila je da je Obama, na putu za Irsku, više puta informisan o šteti pričinjenoj u novom nevremenu.

Građani-reporteri zabeležili su nalet tornada u Džoplinu, u Mizuriju:Takođe, pogledajte amaterski snimak napravljen u jednom od podruma u Džoplinu, saveznoj državi Mizuri:

XS
SM
MD
LG