Linkovi

"Čajanka" preuzima Republikansku stranku


Tačno 48 dana ostalo je do novembarskih izbora za Kongres, koji će po svemu sudeći biti vrlo zanimljivi. Kandidati konzervativnog pokreta „Čajanka“ u utorak su još jednom mimo očekivanja ostvarili velike pobede u nekoliko država. Lideri Republikanske stranke su zapanjeni zbog poraza svojih favorita i sada pokušavaju da obuzdaju pokret, koji čini se, polako preuzima partiju.

Republikanski lideri su je nazivali prevarantkinjom i lažljivicom, osobom koja nema šanse da bude izabrana, ali sada Kristin O'Donel moraju da se obraćaju kao republikanskom kandidatu za senatora države Delaver.

„Nisam računala na establišment u pobedi na stranačkim izborima, pa neću ni za opšte izbore. Računam na birače u Delaveru“,
kaže O'Donel.

Privatno, lideri Republikanske stranke smatraju da trijumf Kristin O'Donel na primarnim stranačkim izborima znači da neće moći da pobede u Deleveru i verovatno neće uspeti da preuzmu kontrolu u Senatu. Međžutim, jedini senator koji ju je podržavao, kažu da je stranka trebalo da očekuje njenu pobedu.

„Bio sam deo većine s republikancima koji nisu imali principe i onda smo se osramotili i izgubili kredibilitet pred narodom. Iskrenu, trenutno bih radije izgubio u borbi za pravi cilj, nego pobedio u borbi za pogrešan“, ističe Džim Demint iz Južne Karoline.

Republikanski lideri sada pokušavaju da budu prijatniji. Predsednik stranke Majkl Stil podržao je Kristin O'Donel, kao i najviši članovi Senata iz Republikanske partije. Međutim, nekadašnji savetnik predsednika Buša Karl Rouv i dalje je napada:

Kritičan: Karl Rouv
Kritičan: Karl Rouv

„Zašto nije bila iskrena u pogledu svog fakultetskog obrazovanja? Kako to da joj je bilo potrebno dve decenije da otplati dugove da bi dobila diplomu? Od čega je živela“?

Predsednica grupe „Čajanka Ekspres“ Ejmi Krejmer odgovorila mu je u programu TV mreže ABC:

"Karl ne bi trebalo da se meša, jer ova mesta ne pripadaju Republikanskoj stranci ili državi, pripadaju narodu“.

Pokret „Čajanka“ je do sada pobedio republikanske kandidate u sedam država. Demokrate veruju da će te nove ne-tradicionalne protivnike na predstojećim izborima biti lakše pobediti. Možda, ali im republinaci poručuju da ipak ne budu toliko sigurni.

„Ukoliko demokrate misle da su ljudi u pokretu 'Čajanka' ljuti na republikance, samo nek sačekaju 2. novembar kada im se demokratski kandidati nađu na putu“, zaključuje republikanski senator iz Teksasa, Džon Kornin.

XS
SM
MD
LG