Linkovi

"Pokret čajanka" - rizik i nova šansa za republikance

  • Džim Maloun

Bivša guvernrka Aljaske, Sara Pejlin obratila se aktivistima Pokreta čajanka

Konzervativni aktivisti iz takozvanog "Pokreta čajanka" kreću autobusima ka Vašingtonu. Ovaj pokret nazvan je po takozvanoj "bostonskoj čajanci", događaju iz američke borbe za nezavisnost u kome su američki kolonisti, protestujući protiv poreza koji im je nametnula britanska kruna, bacali bale sa čajem sa britanskih brodova usidrenih u bostonskoj luci. Taj incident, koji se dogodio 16. decembra 1773. bio je jedna od varnica koje su podstakle američku revoluciju.

Pristalice tog pokreta obeležile su početak turneje nizom zborova u Nevadi i Arizoni. Obično su gnevni. Gotovo uvek su bučni i veoma su frustrirani predsednikom Barakom Obamom.

"Socijalizam i tiranija, despotizam i komunizam i skriveni musliman" - mišljenja je aktivista, Rast Grin, koji putuje po Americi prodajući majice i nalepnice pripadnicima Pokreta čajanka.

"Verujem u maksimalnu slobodu i minimalnu državu. Država treba da bude pod kontrolom naroda, a ne da narod bude pod kontrolom države. To je ono za šta se bori ovaj pokret“, priča Grin.

Stiven Lendolt i njegova supruga Patriša takođe su pristalice Pokreta čajanka.

"Ovo je pokret baze, običnih ljudi koji izražavaju mišljenje koje se nigde ne čuje“, objašnjava Stiven.

Lendoltovi su nedavno putovali do zbora u gradiću Serčlajt, u Nevadi, ali Stiven poručuje - "treba uzeti Vašington i poslati ga na Atlantski okean i stvari će se preko noći popraviti“.

Aktivisti Pokreta čajanka protive se porezima, državnoj potrošnji i predsednikovom novom zakonu o reformi zdrastva.

Ali zato vole bivšu guvernerku Aljaske, Saru Pejlin.

"Nećemo sedeti i ćutati. Hvala vam što ste ustali", rekla je Pejlinova.

Lokalni republikanski političari na zboru želeli su većinom da privuku aktiviste Pokreta čajanka u svoje kampanje.

Šeron Engl, republikanka koja se kandidovala za člana Senata iz Nevade objašnjava - "pokret čajanka je sličan meni. Umorni su i dojadilo im je to što vlada vuče Ustav kroz blato“.

Međutim, neki članovi Pokreta čajanka, kao što je Heris Holer iz Kalifornije, kritikuju republikansku stranku.

"Mislim da su članovi pokreta bliži republikanskoj stranci, ali takođe verujem da učesnici zborova neće automatski glasati za republikance“, kaže Holer.

Demokrate u Nevadi pažljivo prate rad Pokreta čajanka, i mnogima od njih se ne dopada ono što rade. Među njima je i Pol Šajmer - "Mislim da njihov nasilan stav ne koristi ni republikancima niti demokratama“.

Politički analitičari su podeljeni oko toga da li bi ovaj pokret mogao da preraste u stranku.

"Shvatili su izgleda da osnivanje treće partije ne vodi ka pobedi. Mislim da su se različite grupe manje-više složile oko toga da pokušaju da preurede Republikansku stranku odozdo naviše", priča Dejvid Damori, politikolog sa Univerziteta države Nevade u Las Vegasu.

Aktivisti "čajanki" mogli bi da iskomplikuju novembarske izbore, ukoliko budu istakli sopstvene kandidate. To bi moglo da oduzmu glasove republikanskim kandidatima, što bi nehotice išlo na ruku demokratama.

"Ukoliko budu operisali izvan republikanske stranke i budu predlagali sopstvene kandidate, to bi moglo da stvori probleme za republikance", smatra Piter Braun, stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja sa Univerziteta Kvinipiak.

Na nedavnom zboru u Serčlajtu, u Nevadi bilo je na pretek republikanskih kandidata koji su nastojali da pridobiju za sebe pripadnike Pokreta čajanka.

XS
SM
MD
LG