Linkovi

SAD pregovaraju s Talibanom?


SAD pregovaraju s Talibanom?
SAD pregovaraju s Talibanom?

Uticajni američki časopis "Njujorker" objavio je da je administracija predsednika Baraka Obame ušla u "direktne, tajne pregovore sa visokim vođama Talibana u Avganistanu".

U članku novinara Stiva Kola, dobitnika Pulicerove nagrade, navodi se da su razgovori još u ranoj fazi i da se ne bi mogli nazvati "mirovnim pregovorima". Kol kaže da mu je nekoliko ljudi koji su brifovani o razgovorima pričalo o njima prošle nedelje. U članku se takođe navodi da su razgovori "poslednje diplomatsko dostignuće" pokojnog Ričarda Holbruka, specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan, koji je iznenada preminuo u decembru, ali je živeo dovoljno dugo da njegov predlog da se pregovara sa Talibanima bude prihvaćen.

Državna sekretarka Hilari Klinton juče je u Njujorku rekla da Taliban ne može da porazi ili izdrži pritisak američke vojske, i da mora da se odvoji od al-Kaide i pomiri se sa avganistanskom vladom. Klinton je rekla da se Taliban suoačava sa mogućnošću da bude označen kao "neprijatelj međunarodne zajednice" ukoliko odbije da se distancira od al-Kaide.

Ona je takođe objavila da će dugogodišnji američki diplomata Mark Grosman zameniti Holbruka na položaju specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan. Grosman se penzionisao 2005, kao podsekretar za politička pitanja, što je tradicionalno najviši položaj za službenika u diplomatiji.

XS
SM
MD
LG