Linkovi

Taliban oslobodio američkog vojnika


Poručnik Bovi Bergdal

Taliban je pristao da Sjedinjenim Državama preda poručnika Boua Bergdala u zamenu za oslobađanje petorice avganistanskih zatvorenika iz Gvantanama

Američki zvaničnici saopštili su da je Taliban oslobodio jedinog američkog vojnika kojeg je, pet godina, držao u zarobljeništvu u Avganistanu.

Taliban je pristao da Sjedinjenim Državama preda narednika Boua Bergdala u zamjenu za oslobađanje petorice avganistanskih zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo. Razmjena je dio američko-talibanskih pregovora, u kojima je posredovala vlada Katara, gdje će biti prebačeni oslobođeni pritvorenici.

Zvaničnici su saopštili da je dvadesetosmogodišnji Bergdal u dobrom stanju i da o njemu trenutno brine američka vojska. Taliban je držao Bergdala zarobljenog od 30 juna 2009.

Predsjednik Barak Obama je u današnjem saopštenju poručio da njegovo oslobađanje naglašava čvrstu američku riješenost da ne zaboravi ni jednog pripadnika vojnih snaga na ratištu. Sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao je da američka vlada nikada nije zaboravila narednika Bergdala, niti da je ikada prestala da ulaže napore da ga vrati kući.
XS
SM
MD
LG