Linkovi

Kuba podržava azil za Snoudena


Edvard Snouden
Edvard Snouden

Kastro: Pretnje ekonomskim merama Ekvadoru i drugima koji nude utočište Snoudenu, pokazuje da moćnici misle da mogu da ugrožavaju suverenitet

Predsednik Kube Raul Kastro izrazio je podršku Boliviji, Nikaragvi i Venecueli koje su saopštile da su spremne da pruže azil bivšem američkom obaveštajnom kontraktoru, Edvardu Snodenu.

Kastro je to rekao u Narodnoj skupštini u Havani.
“Mi podržavamo pravo svih zemalja u regionu da pruže azil onima koji su izloženi progonu zbog svojih ideala i borbe za demokratska prava.”

Kastro je dodao da pretnje zavođenja ekonomskih mera protiv Ekvadora i drugih zemalja koje su ponudile utočište Snoudenu, pokazuje da, kako je rekao, ‘živimo u svetu u kojima moćnici misle da mogu da ugrožavaju suverenitet zemalja i krše međunarodno pravo, kao i prava građana’.”

Lideri tri latinoameričke zemlje su saopštili da bi primili 30-godišnjeg Snoudena, koji je obelodanio podatke o programu nadzora komunikacija od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije.

Snouden se, kako se smatra, nalazi na moskovskom aerodromu u delu za tranzitne putnike otkako je pre dve nedelje doputovao iz Hongkonga, ali ne može da krene dalje zbog toga što su mu američke vlasti poništile pasoš.

Snouden je zatražio azil u najmanje 20 zemalja. Međutim, većina ih je direktno odbila ili uslovila time da mora da zatraži azil ili u samoj zemlji ili u ambasadi date zemlje.

Američke vlasti traže njegovu ekstradiciju u SAD radi suđenja po optužbama za špijunažu, što je ruski predsednik Vladimir Putin odbio bez obzira što želi da Snouden što pre otputuje u drugu zemlju.
XS
SM
MD
LG