Linkovi

Spor oko sporazuma sa Seulom


Prodavnica u Južnoj Koreji

Prošlog meseca je stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država u Južne Koreje. Administracija predsednika Obame ističe da će taj sporazum omogućiti otvaranje 70 hiljada radnih mesta u Sjedinjenim Državama. Međutim, Institut za ekonomsku politiku smatra da će sporazum preseliti iz zemlje 159 hiljada radnih mesta. Kako sporazum komentarišu oni koji se nadaju da će biti dobitnici i oni koju strahuju da će postati gubitnici u Los Anđelesu, kroz čiju luku prolazi najveći deo američke robe koja se prodaje Južnoj Koreji?

Od odgajivača najsvežijeg voća, do dizajnera najpomodnije odeće – kompanije širom Sjedinjenih Država se pripremaju za dobit od novog trgovinskog sporazuma. Među njima je i losanđeleska kompanija „Rapsodi klouting“ koja je prošle godine, pre stupanja trgovinskog sporazuma na snagu, otvorila tri prodavnice u Južnoj Koreji. Predsednik kompanije Brajan King kaže da će ona zahvaljujući sporazumu uštedeti oko 13 odsto na carinskim tarifama.

„Oni imaju veću potrošačku moć nego ikada, zbog čega smo i izabrali Južnu Koreju.“

Na osnovu sporazuma, ukidaju se carine na više od sedam hiljada južnokorejskih proizvoda i gotovo 62 hiljade američkih roba i usluga, kaže stručnjak za međunarodnu ekonomiju Ferdinando Gvera.

„To se događa u vrlo kritičnom trenutku za našu ekonomiju na osnovu predsednikove nacionalne izvozne inicijative, zahvaljujući kojoj pokušavamo da do kraja 2014. udvostručimo američki izvoz.“

Gvera podseća da je Južna Koreja prošlog leta, pre pakta sa Sjedinjenim Državama, potpisala trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

„Sada smo u stanju da se nadmećemo sa evropskim državama.“

Mnogi američki farmeri očekuju profit. Odgajivač oraha, Čak Krejn, kaže da trgovinski sporazum pomaže industriji, jer većina uvoznih oraha stiže u Južnu Koreju iz Kalifornije.

„U narednih četiri-pet godina, videćemo dramatično pozitivan uticaj smanjenja carine.“

Južnokorejski farmeri međutim strahuju da će biti gubitnici. Park Džung-ok je predsednica Nacionalnog poljoprivrednog udruženja žena.

„Mi žene koje se bavimo poljoprivredom smo protiv američko-južnokorejskog Sporazuma o slobodnoj trgovini. Politika vlade je da izvozi industrijske proizvode i uvozi poljoprivredne, što će da ubije farmere.“

Radnički pokreti na obe strane Pacifika se snažno protive trgovinskom sporazumu, tvrdeći da će on dovesti do gubitka radnih mesta. Dejvid Kembel je predstavnik sindikata radnika u čeličanama.

„Ovakvi trgovinski sporazumi ne donose ništa običnim radnicima. Oni su možda dobri za Vol strit, ali ništa ne donose radnicima.“

Ekspert za rad na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, Kris Tili, saglasan je da ono što je korisno za korporacije, ne mora obavezno da pomogne radnicima.

„Sve ono što oslobađa trgovinu, daje kompanijama određenu prednost u odnosu na rad.“

A da li će jedna od zemalja imati veću korist od ovog trgovinskog sporazuma – ekonomisti kažu da će to zavisiti od stope razmene i ekonomskog zdravlja obe države.

XS
SM
MD
LG