Linkovi

Oslobođeni taoci u Somaliji


Džesika Bjukenen i Pol Hejgel Tisted, taoci oslobođeni u Somaliji

Američki sekretarijat za odbranu saopštio je da je Amerikanka Džesika Bjukenen, jedna od dvoje talaca koju su u Somaliji spasile američke specijalne snage, prevezena u vojnu bolnicu.

Bjukenen i njen kolega, danski humanitarni radnik Pol Hejgen Tisted bili su zarobljeni pre tri meseca u centralnoj Somaliji. Prošle noći, nekoliko helikoptera izvelo je prepad u kojem je došlo do razmene vatre i u kojem je ubijeno najmanje 9 otmičara.

U televizijskom intervjuu, američki potpredsednik Džozef Bajden pohvalio je specijalne snage, rekavši da način na koji pripadnici tih snaga izvode operacije, njihova hrabrost i preciznost za divljenje.

Bjukenen i Tisted radili su za jedinicu Danskog saveta za izbeglice koja je pomagala pri uklanjanju minskih polja i drugih eksplozivnih materijala iz zona konflikta u Africi i na Bliskom istoku. Neposredno pred svoje sinoćnje obraćanje naciji u Vašingtonu, predsednik Barak Obama je čestita sekretaru za odbranu Leonu Paneti na uspehu operacije spasavanja.

U svom saopštenju, Obama je rekao da Sjedinjene Države neće tolerisati otmice svojih gradjana i da neće štedeti napore da obezbede njihovu sigurnost i privodjenje otmičara pravdi.

XS
SM
MD
LG