Linkovi

SAD i Južna Koreja najavile zajedničke vojne vežbe


Sjedinjene Države i Južna Koreja najavile su da će u nedelju, 25. jula, započeti zajedničke, četvorodnevne vojne vežbe u Žutom moru, izmedju Kine i Korejskog poloustrva.

Kako je saopšteno iz Komande Ujedinjenih nacija, cilj četvorodnevnih vežbi, pod nazivom „Nepobedivi duh“, jeste da se pokaže spremnost na suočavanje sa bilo kojom pretnjom koja potekne od strane Severne Koreje.

Američki nosač aviona "Džordž Vašington" učestvovaće u vežbama, zajedno sa lovcem "F-22 Raptor", nevidljivim za radare, koji će svoje prve vežbe obaviti u Južnoj Koreji.

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, doputovao je na trodnevne razgovore u Seul u ponedeljak uveče, a u sredu će mu se pridružiti državna sekretarka Hilari Klinton, na razgovorima „dva plus dva“ sa njihovim južnokorejskim kolegama.

Detalji vežbi, koje se održavaju u Žutom i Japanskom moru, biće finalizovani na ovonedeljnim sastancima.

Ključne kineske luke i ekonomske zone nalaze se duž obale Žutog mora, zbog čega je Peking izrazio protivljenje vojnim vežbama, ali SAD ističu da manevri treba da „pošalju jasnu poruku demonstracije sile“ Severnoj Koreji.

Južna Koreja tvrdi da su njeni istražitelji došli do snažnih dokaza da je Severna Koreja odgovorna za martovsko potapanje ratnog broda Čeonan, kada je poginulo 46 južnokorejskih mornara. Medjutim, Severna Koreja poriče da je umešana u incident.

XS
SM
MD
LG