Linkovi

Šatl Diskaveri poleteo put Međunarodne svemirske stanice

  • Vesti Amerike

Američki šatl Diskaveri jutros je pre zore poleteo prema Međunarodnoj svemirskoj stanici noseći nove uređaje, rezervne delove i opremu za naučne eksperimente. U posadi šatla su šestoro Amerikanaca i jedan japanski astronaut.

Ovo je jedan od poslednjih letova američkih svemirskih letelica tipa šatl koje će pre kraja ove godine biti povučene iz upotrebe.

Prdviđeno je da Diskaveri pristane uz svemirsku stanicu u sredu.

Za ovaj let predviđene su tri svemirske šetnje u vezi sa održavanjem stanice, kao što je zamena rezervoara sa amonijakom za hlađenje, zamena žiroskopa za stabilizaciju i vraćanje na zemlju jednog japanskog eksprimenta, montiranog na spoljašnjem delu stanice.

Hladno vreme ranije ove godine usporilo je pripreme za ovaj let pa je lansiranje pomereno za praskozorje. Pre leta astronauti su izjavili da će uživati u svakom trenutku, zbog skorašnjeg okončanja letova šatla.

"Šatl je moj život. Od detinjstva je bio jedina letelica za koju znam," rekla je astronaut Doti Metkalf-Lindenburger.

Ovoga puta šatl se koristi kao svemirski teretni brod za prebacivanje više tona opreme i rezervnih delova, potrebnih šestočlanoj posedi stanice.

"U suštini, istovarićemo ga direktno u njihovu kuću, a oni će nam reći gde da sve smestimo," kaže astronaut Džim Duton.

Ovo će biti prvi put da će se u svemiru odjednom naći četiri žene - dve u posadi šatla i dve u posadi Međunarodne svemirske stanice.

Slaba magla koja se tokom noći formirala oko Svemirskog centra nije ometala lansiranje. Poslednji put uzletevši po mraku, Diskaveri je za sobom ostavio raznobojni trag. Ova misija trajaće 13 dana, a posle nje ostaju još samo tri leta pre nego što letelice tog tipa budu povučene iz upotrebe.

XS
SM
MD
LG