Linkovi

SAD: Pakistanski Taliban stoji iza pokušaja napada u Njujorku


Dva visoka američka zvaničnika kažu da Sjedinjene Države imaju dokaze da je pakistanski Taliban bio iza neuspešnog pokušaja bombaškog napada na Tajms skveru u Njujorku.

Sekretar za pravosuđe Erik Holder, kao gost informativnog programa televizijske mjreže „ABC“, izjavio je da istražitelji razvijaju dokaze koji povezuju američkog državljanina rođenog u Pakistanu Fajsala Šazada sa Talibanom u Pakistanu.

Zamenik američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, Džon Brenan, u intervjuu za televiziju „Foks“, izjavio je da je pakistansmki Taliban obučavao Šazada i da izgleda da je ta organizacija i finansirala njegov pokušaj da izazove eksploziju na Tajms skveru 1. maja.

Tridesetogodišnji Šazad je uhapšen u ponedeljak prilikom pokušaja odlaska iz Sjedinjenih Država i optužen je za pokušaj detoniranja primitivne, ali moćne eksplozivne naprave u automobilu parkiranom na Tajms skveru u Njujorku.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik je izjavio da njegova vlada istražuje vesti da je Šazad dolazio u Južni Vaziristan, plemensko područje na severozapadu Pakistana i da se tamo sastao sa talibanskim vođama među kojima i sa Hakimulahom Mehsudom, koji preti napadima na Sjedinjene Države. Ipak, ministar unutrašnjih poslova je rekao da detalji Šazadovih aktivnosti u Pakistanu još nisu potvrđeni.

Pakistanski Taliban navodi da nije ni obučavao ni regrutovao Šazada i odbacuje sve veze sa optuženim napadačem.

XS
SM
MD
LG