Linkovi

Keri: Što pre formirati novi irački kabinet


Američki državni sekretar, Džon Keri na konferenciji za novinare u Australiji govori o situaciji u Iraku, 12. avgust 2014.

Američki šef diplomatije pozvao na hitno formiranje novog iračkog kabineta i osnivanje vlade koja će predstavljati šiite, sunite, Kurde i druge manjine u zemlji.

Irački vojni helikopter ruske proizvodnje koji je bio u humanitarnoj misiji srušio se danas na planini Sindžar, poginuo je pilot, a nekolicina putnika je povređeno. U međuvremenu, nastavljaju se američki vojni udari na ekstremiste grupe Islamska država, dok međunarodna zajednica vrši pritisak na Bagdad da formira inkluzivnu vladu. Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je mandatara za sastav iračke vlade Hajdera al-Abadija da formira novi kabinet što je pre moguće.

Keri je tokom posete Australiji poručio da je cilj u Iraku i dalje osnivanje vlade koja predstavlja šiite, sunite, Kurde i druge manjine u toj zemlji.

"Pred novim iračkim rukovodstvom je veoma težak izazov. Mora da povrati poverenje svojih građana tako što će vladati inkluzivno, ali i da preduzme korake kojima će demonstrirati odlučnost, a mi ćemo da nastavimo da budemo uz irački narod u ovo vreme tranzicije", poručio je Džon Keri.

Novi predsednik Iraka, Fuad Masum poverio je zameniku predsednika skupštine Hajderu al-Abadiju mandat za sastav vlade, čemu se aktuelni premijer Nurija al-Maliki, koji je želeo treći mandat na položaju premijera, snažno usprotivio.

Maliki – koga mnogi optužuju da tokom osam godina na vlasti nije uspeo da ujedini brojne iračke frakcije – već dugo odbacuje pozive sunita, Kurda, pa čak i nekih svojih šiita da se skloni sa položaja i prepusti ga nekoj manje polarizujućoj ličnosti.

U jeku intenziviranja političke krize, Maliki se sinoć pojavio na državnoj televiziji zajedno sa članovima svojg političkog bloka.

"Uveravamo sav irački narod i političke grupe da ova nominacija nema ni važnost niti vrednost, jer je sprovedena mimo ustavnih procedura, a današnje odluke federalnog suda su bile jasne. Mi ne prihvatamo ovo kršenje ustava, jer smo među onima koji su kreirali ovaj ustav i ovaj demokratski proces, tako da budite sigurni da nastavljamo našu kandidaturu", rekao je irački premijer.

Američki predsednik Barak Obama juče je pozvao one koji formiraju novu iračku administraciju da se ujedine u miru i da kao cilj postave eliminaciju pretnje koju predstavljaju ekstremisti Islamske države, koji su zauzeli veliki deo zemlje skoro bez otpora. Obama je pomenuo nedavne američke vazdušne napade u znak podrške kurdskim borcima i izbeglicama na severu Iraka, dodajući da američki avioni ostaju u pripravnosti da napadnu ekstremiste, koji žele da naprave kalifat u oblastima pod svojom kontrolom.

Pripadnici Islamske države izazvali su zgražavanje međunarodne zajednice brutalnim pogubljenjima etničkih i verskih manjina, ali i svih drugih koji se ne slažu sa striktnom interpretacijom islama.

XS
SM
MD
LG