Linkovi

Tramp pobedio u Nevadi


Donald Tramp i njegov sin Erik na skupu pristalica u Las Vegasu.
Donald Tramp i njegov sin Erik na skupu pristalica u Las Vegasu.

Milijarder Donald Tramp lako je pobedio na republikanskim stranačkim skupovima u zapadnoj državi Nevadi – što je dodatno učvrstilo njegove već dobre šanse da osvoji predsedničku nominaciju svoje stranke.

Uspeh u Nevadi je treća uzastopna pobeda Donalda Trampa posle primarnih izbora u Nju Hempširu i Južnoj Karolini ranije ovog meseca.

Uz karakteristično samopouzdanje koje je od početka odlikovalo njegovu kampanju, poslovni magnat je u svom pobedničku govoru pred pristalicama izjavio da uprkos analitičarima koji su predvidjali da njegova kampanja neće daleko dospeti, on sada “pobedjuje u celoj zemlji.”

"Ljudi u ovoj zemlji su apsolutno sjajni. Mnogo vas volim, narode. Upamtite, Amerika će ponovo postati velika, mi ćemo to da uradimo, to će se dogoditi veoma brzo. Hvala puno svima.”

Senator iz Floride Marko Rubio završio je na drugom mestu u Nevadi i uspeo da potisne sa te važne pozicije senatora Teda Kruza iz Teksasa. Medjutim, kada su svi glasovi prebrojani, obojica su za više od 20 procenata zaostajala za Trampom.

Uprkos trećem mestu, Kruz – pobednik prvih stranačkih skupova u Ajovi – poručio je pristalicama da je jedini republikanac koji bi mogao da u novembru obezbedi povratak te stranke u Belu kuću.

"Ako ste medju 65% republikanaca širom ove zemlje koji ne misle da je Donald najbolji kandidat da se suoči sa Hilari … medju onima koji veruju da bolje prolazimo na izborima kada nominujemo pravog konzervativca, onda su glasanja u prve četiri države obavila ključnu funkciju da se trka suzi i iskristališe jasan izbor. Možete da birate izmedju dvoje vašingtonskih pregovarača (deal makers) ili jednog dokazanog, doslednog konzervativca.”

Kruz je uoči glasanja u Nevadi imao tešku nedelju i suočio se sa optužbama da se njegov izborni štab bavio prljavim trikovima protiv rivala u kampanji. Otpustio je svog menadžera za komunikacije zbog postiranja izveštaja na društvenim medijima u kojima je Rubio lažno optužen da je ismevao Bibliju.

Sledeća faza kampanje odvija se iduće nedelje, kada će više od 12 država održati svoje primarne izbore. Taj dan je u američkoj politici sada poznat pod nazivom “Super-utorak.”

XS
SM
MD
LG