Linkovi

Primarni izbori u 2 države i Vašingtonu


Republikanski primarni izbori u Vašingtonu
Republikanski primarni izbori u Vašingtonu

Američki predsedniccki pretendent Republikanske stranke Mit Romni danas će se, kako se očekuje, približiti nominaciji svoje stranke dok birači u dve države i u glavnom gradu SAD budu glasali na stranačkim primarnim izborima.

Biračka mesta u glavnom gradu Vašingtonu i državama Merilend i Viskonsin otvorena su rano jutros. Bivši guverner Masačusetsa će, prema očekivanjima, povećati svoju prednost pobedama na svim tim primarnim izborima nakon važne podrške nekih ključnih lidera Republikanske stranke.

S obzirom da je prikupio već oko polovinu delegatskih glasova potrebnih za nominaciju, Romni je, kako izgleda, ne samo favorit medju biračima već i medju vodećim ličnostima stranke kao protivkandidat predsedniku Baraku Obami na opštim izborima u novembru.

U medjuvremenu, demokrata, predsednik Obama, će kasnije danas intenzivirati svoju retoriku u okviru kampanje protiv republikanaca u važnom govoru direktorima medijskih kuća. U unapred objavljenim delovima tog govora, predsednik Obama osudjuje budžetski plan republikanaca u Predstavničkom domu i naziva ga „Trojanskim konjem“ čija je svrha da zavede republikansku „radikalnu viziju“ u Sjedinjenim Državama.

Kampanja predsednika Obame je, u proteklim danima, izgleda sve više fokusirana na Romnija, jer ga kritikuju i potpredsednik Džo Bajden i državna sekretarka Hilari Klinton, dok su u medijima emitovani brojni kritični reklamni spotovi protiv republikanskog favorita.

Na kraju svoje kampanje u Viskonsinu Romni je uzvratio i, umesto svojih republikanskih protivnika, kritikovao ekonomsku politiku predsednika Obame i njegove demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG