Linkovi

Debata u znaku Perijevog gafa


Republikanski predsednički kandidat Rik Peri i kongresmen Ron Pol na debati na Oklend univerzitetu u Mičigenu.
Republikanski predsednički kandidat Rik Peri i kongresmen Ron Pol na debati na Oklend univerzitetu u Mičigenu.

Kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske stranke sinoć su se suočili na novoj debati na kojoj su izneli svoje planove za oporavak ekonomije i otvaranje novih radnih mesta. Debate je održana u Mičigenu, jednoj od država koje je najteže pogodila recesija i kriza stambenog tržišta. Kandidati su se, uglavnom uzdržavali od medjusobnih napada, usmeravajući svoje kritike prema predsedniku Obami, ali je trenutak o kojem danas svi pričaju – gaf guvernera Teksasa Rika Perija.

Debata na Oklend univerzitetu nadomak Detroita bila je važna za biznismena iz Džordžije Hermana Kejna, koji je dospeo na čelo u republikanskoj trci i želi da očuva taj zamah uprkos optužbama za seksualno uznemiravanje koje su iznete protiv njega.

"Sada govorimo o karakteru i prosudjivanju. Vi ste bili izvršni direktor svoje kompanije. Znate li da deoničari nisu spremni da angažuju menadžera kada postoji pitanje njegovog karaktera. Zašto bi američki narod izabrao nekoga za predsednika ako sumnja u njegov karakter”, upitala je jedna od moderatora debate održane na TV stanici CBS.

Američki narod zaslužuje više nego da se nekome sudi na sudu javnog mnjenja, na osnovu optužbi bez uporišta”, odgovorio je Kejn.

Bivši guvener Masačusetsa Mit Romni, takodje jedan od vodećih kandidata prema anketama, dobio je aplauz zbog svojih ponovljenih napada na Obaminu administraciju.

"Ako ostanemo na sadašnjem kursu, uz nivo pozajmljivanja koje vrši ova administracija, ako se ozbiljno ne pozabavimo smanjenjem i ograničenjem troškova i ne izbalansiramo budžet, Amerika će se, za četiri-pet godina, naći u istoj situaciji kao Italija sada, a to je neprihvatljivo. Moramo da rešimo problem deficita.”

Guvener Teksasa Rik Peri verovatno nije povećao svoje izglede za pobedu, s obzirom da nije uspeo da se seti imena sve tri federalne agencije koje je obećao da će eliminisati.

"Kažem vam, kada ja budem u Beloj kući, nestaće tri agencije. Agencija za trgovinu, obrazovanje, i …. koja beše treća?”

"Mogli biste i pet" - primetio je republikanski kandidat Ron Pol.

"Oh, pet, u redu, dakle trgovina, obrazovanje i...", nastavio je Peri.

"Agencija za zaštitu životne sredine (EPA)? - sugerisao je jedan od kandidata.

Zaštita životne sredine, tačno”, odvratio je Peri

"Ozbiljno, da li govorite o toj agenciji?”, upitao je moderator.

"Ne, ne, agencija za zaštitu životne sredine treba da se obnoavi, nema sumnje”, naveo je guverner Teksasa.

"Ali ne možete da imenujete treću?

"Treća vladina agencija koju bih eliminisao – prosveta, trgovina, i, da vidimo. Treća… Ne mogu da se setim. Izvinite. Ups.” izjavio je Peri.

Debata je održana godinu dana pre opštih izbora i oko dva meseca pre početka glasanja u pojedinačnim državama, kako bi se izabrao republikanski kandidat koji će se suočiti sa predsednikom Obamom, demokratom, na izborima 2012.


XS
SM
MD
LG