Linkovi

Evropski zvaničnici optužuju SAD za protekcionizam


Poseta francuskog predsednika Nikole Sarkozija Vašingtonu krajem marta, mogla bi da bude zasenjena tvrdnjama evropskih lidera da SAD sprovode politiku protekcionizma. Francuska, Nemačka i Britanija optužuju američki sekretarijat za odbranu za izmenu ugovora o kupovini vojnih aviona u vrednosti od 40 milijardi dolara, tako da na tender može da se prijavi jedino kompanija Boing sa sedištem u Čikagu.

Američka firma Nortrop Graman i evropska Agencija za aeronautiku i svemirsku odbranu, povukle su svoje učešće na tenderu ranije ovog meseca. Eksperti za avionsku industriju kažu da bi evropski potez mogao da ima loše posledice za američke proizvođače.

Kada je Pentagon raspisao tender za obnavljanje zastarelih aviona cisterni, malo ko je verovao da bi to moglo da dovede do međunarodnog spora.

„Nikada nisam naišao na tako nešto u svojoj 25-godišnjoj karijeri vojnog kontraktora.“

Konsultant za aeronautiku, Ričard Abulafia kaže da su neki od tih aviona stari više od 50 godina.

„Čak i kada bi odmah počeli, dok bi došli do poslednjeg aviona, bio bi 75 godina star.“

Pored korporcije Boing, za tender su se zajednički prijavili Nortrop Graman i evropska Agencija za aeronautiku, koja nadgleda i Erbas. Međutim, kada je Pentagon promenio uslove tendera jedino je Boing mogao da da ponudu za ugovor vredan, kako neki tvrde, čak više od 50 milijardi dolara. Tokom nedavne posete Britaniji, francuski predsednik Nikola Sarkozi je optužio SAD za protekcionizam.

Nije u redu da Sjedinjene Države tretiraju svoje evropske saveznike na ovaj način i takvo ponašanje Sjedinjenih Država nije u redu, pošto se radi o jednoj od glavnih, vodećih zemalja.“

Ponašanje Sjedinjenih Država nije u redu: Nikola Sarkozi
Ponašanje Sjedinjenih Država nije u redu: Nikola Sarkozi

Francuski zvaničnici kažu da će Sarkozi da razgovara o tom pitanju sa predsednikom Obamom prilikom njihovog susreta krajem ovog meseca. Francuska je već dobila podršku nekoliko evropskih lidera, uključujući britanskog premijera Gordona Brauna.

Ja sam takođe razočaran američkom odlukom i naš stav o tome smo predočili. Mi verujemo u slobodnu trgovinu. Verujemo u otvorena tržišta. Verujemo u otvorenu konkurenciju.“

Dok neki stručnjaci smatraju da Sarkozi ima pravo, Abulafia kaže da je reč pre o unutrašnjoj politici nego o protekcionizmu.

Na kraju krajeva, proverili su politički profil Boinga i zaključili da je ta kompanija bliža demokratskoj stranci. Druga kompanija je smeštena na jugu, u Alabami i više naklonjena republikancima. Možda su racionalno zaključili da bi, s obzirom da demokrate drže Belu kuću, Senat i Predstavnički dom, Boingov projekat imao više izgleda da bude finansiran.“

Neki kažu da evropski prigovori nisu dovoljno uverljivi, jer francuska vlada nije nikada kupila američki vojni proizvod ako je postojala evropska alternativa. Međutim, Abdulafia upozorava da bi mogle da nastupe teškoće za neke američke proizvođače.

„Mislim da je pravi razlog za zabrinutost to što bi tvrdnje o protekcionizmu Evropljani mogli da iskoriste kao izgovor za zatvaranje svojih tržišta, što bi garantovalo da još neke zemlje Evropske unije počnu da kupuju evropske umesto američke vojne sisteme. Postoji realna opasnost od toga.“

Abulafia dodaje da i ako Boing dobije pomenuti posao, vojni ugovori čine samo mali procenat ukupnih narudžbi te kompanije za civilno vazduhoplovstvo. On smatra da sve veća globalna potražnja za većim i energetski efikasnijim avionima, znači još puno posla i za evropske i za američke proizvođače.

XS
SM
MD
LG