Linkovi

Romni se brani od kritika


Bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni u štabu svoje kampanje u Nju Hempširu, 9. januar 2012.

Republikanski predsednički pretendenti pred sutrašnje prve primarne izbore u Nju Hempširu, nastoje do poslednjeg trenutka da pridobiju podršku neopredeljenih birača u toj državi na severoistoku zemlje.

Pet pretendenata je danas nastojalo da smanji ubedljivo vođstvo bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija. Biznismen – milioner je odbacio kritikie koje su mu na debatama tokom vikenda upućivali rivali i usredsredio se na predsednika Baraka Obamu. „Predsednik izaziva sve dublju recesiju i odgovoran je što 25 miliona Amerikanaca nemaju posao, ili su prestali da rade ili ne mogu da pronađu posao“, rekao je Romni.

Šest kandidata za republikansku predsedničku nominaciju je tokom vikenda najviše govorilo o neophodnom otvaranju novih radnih mesta. Romnijevi rivali su međutim dovodili u pitanje njegovu konzervativnost i šanse da bude izabran. Bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič je nazvao Romnija „bojažljivim umerenjakom“, koji nije pravi konzervativac. Socijalni konzervativac Rik Santorum je takođe napao Romnija, koji ga je prošle nedelje na izborima u Ajovi pobedio sa razlikom od svega osam glasova. Ipak,

Romni je favorit i u Nju Hempširu, tako da se pažnja usredsređuje na drugo mesto, za koje se bore kongresmen iz Teksasa Ron Pol i bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum. Preostala dva takmaca za republikansku nominaciju su guverner Teksasa Rik Peri i biši ambasador u Kini Džon Hantsmen, ali se računa da oni u Nju Hempširu neće osvojiti mnogo glasova. Mnogi politički analitičari smatraju da će naredni primarni izbori u Južnoj Karolini iduće nedelje, pokazati da li umereni Romni može da pridobije podršku konzervativnih birača.

XS
SM
MD
LG