Linkovi

Tramp promenio sastav izbornog štaba


Tramp na jučerašnjem skupu u Milvokiju
Tramp na jučerašnjem skupu u Milvokiju

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp danas je promenio sastav svog izbornog štaba, manje od tri meseca pred predsedničke izbore u novembru. Tramp je postavio Stivena Benona, jednog od direktora konzervativnog veb sajta Brajtbart, na položaj izvršnog direktora kampanje i unapredio anketara Kelien Konvej za menadžera kampanje.

Tramp je naveo da ovi potezi ne umanjuju ulogu Pola Manaforta koji je bio na čelu izbornog štaba od kako je Tramp u junu otpustio bivšeg šefa Korija Luandovskog.

Manafort je od nedavno u fokusu pažnje zbog veza sa proruski orijentisanim, bivšim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, koji je zbačen sa položaja 2014. Do današnjih promena dolazi samo nekoliko dana pošto je dnevnik Njujork Tajms izvestio da je prema tajnim knjigovodstvenim beleškama, koje su pronašli ukrajinski istražitelji, 12,7 miliona dolara bilo namenjeno za isplatu Manafortu. Agencija Asošietid pres objavila je u sredu da je prema ukrajinskim izvorima Manafort tajno poslao 2,2 miliona dolara od novca koji mu je isplaćen dvema lobističkim firmama u Vašingtonu na način kojim je bilo prikriveno poreklo tog novca.

Manafort je demantovao da je primio bilo kakve tajne isplate za posao koji je obavljao u Ukrajini i istakao da su ti navodi “neosnovani, suludi i besmisleni.”

Na jučerašnjem predizobrnom skupu u Viskonsinu, Tramp je apelovao na Afroamerikance, koji su postali izvor solidne podrške za demokrate u prethodnim decenijama, da promene stranku u novembru.”

“Demokratska stranka uzima glasove Afroamerikanaca zdravo za gotovo. Oni jednostavno pretpostavljaju da će dobiti podršku a da nisu ništa učiniti za uzvrat. Iskoristili su afroameričke gradjane. Vreme je da se demokrate suoče sa konkurencijom za te glasove i vreme je da se obnove geta Amerike i odbaci neuspelo vodjstvo nameštenog političkog sistema.”

Tramp je u govoru aludirao i na nasilne proteste u Milvokiju proteklog vikenda posle ubistva 23-godišnjeg crnca od strane policije.

Medjutim, ankete ukazuju da je Trampova podrška medju registrovanim Afroamerikancima ispod deset odsto.

Tramp je danas dobio prvi zvanični brifing o nacionalnoj bezbednosti, što je potez koji se obično preduzima kako bi se obezbedilo da svako ko bi mogao da bude izabran za presednika bude informisan kada stupi na položaj u januaru.

Trampov često spontani retorički stil je podstakao izvesnu zabrinutost da bi on mogao da iznese u javnost neke informacije sa takvih brifinga.

Klinton: Tramp ostaje "isti čovek"

Demokratska predsednička kandidatkinja Hilari Klinton je na današnjem predizobrnom skupu u Klivlendu, u Ohaju, odbacila najnovije promene u Trampovom izbornom štabu rekavši da je on “isti čovek”, koji bi smanjio poreske stope za bogate dok bi ona primorala super-bogate da plate više. Takodje je sugerisala da pomenutete promene neće dovesti u red kampanju njenog rivala niti promeniti njegove prethodne uvrede izrečene muslimanima, roditeljima kapetana američke armije ubijenog u Iraku, kao ni zapaljive komentare o ženama i hendikepiranima.

“Donaldu Trampu nisu potrebne poreske olakšice. Meni nisu potrebne poreske olakšice. Vreme je da najbogatiji Amerikanci, ko god da su, kao i korporacije i Volstrit plate svoj pravedni deo poreskih obaveza” , istakla je Hilari Klinton na skupu koji je privukao preko 2.300 ljudi u srednjoj školi Džon Maršal u Klivlendu.

Klinton je ponovo obećala da neće podići poreske stope srednjoj klasi, mada republikanci navode da je ona tokom mandata u Senatu glasala u prilog budžetskog predloga demokratske stranke kojim bi se podigle poreske stope Amerikancima koji zaradjuju manje od 250.000 godišnje.

Demorkatska predsednička kandidatkinja je predložila povećanje poreza od 4 procenta na prihode od preko pet miliona dolara čime bi se u suštini stvorila nova poreska lestvica od 43,6 odsto, dok bi oni koji zaradjuju više od milion dolara godišnje bili suočeni sa poreskom stopom od najmanje 30 odsto. Ona je takodje obećala da će eliminisati takozvane rupe u poreskom zakonu koje omogućavaju hedž fond menadžerima da plate niže poreske stope na svoje investicione profite.

XS
SM
MD
LG