Linkovi

U Avganistanu duže od Sovjetskog Saveza


Američki vojnik sa avganistanskim dečacima u pokrajini Panžavi, 22. novembra 2010.
Američki vojnik sa avganistanskim dečacima u pokrajini Panžavi, 22. novembra 2010.

Danas se navršava 9 godina i 50 dana otkako su američke vojne snage započele borbe u Avganistanu – što je tačno onoliko koliko su snage bivšeg Sovjetskog Saveza provele u toj zemlji pre povlačenja 1989.

Sjedinjene Države planiraju da produže svoje prisustvo u Avganistanu još najmanje 4 godine, sa ciljem da se akcija okonča 2014. godine.

Napredak koji je postignut od kada su Sjedinjene Države poslale dodatnih 30 hiljada vojnika u Avganistan ranije ove godine, se u izveštaju Pentagona izdatom pre nekoliko dana, opisuje kao slab. U studiji se takođe navodi da su postignuti rezultati u jačanju bezbednosne situacije u ključnim delovima Avganistana, ali da Taliban nije tako lako savladiv neprijatelj.

U polugodišnjem izveštaju, Pentagon još priznaje da se planovi da se uspostavi funkcionalna avganistanska vlada i ojača ekonomski razvoj, odvijaju sporije zbog slabog bezbednosnog napretka. Ipak, komandant američkih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, izjavio je početkom nedelje da bezbednosne snage u toj zemlji počinju da pokazuju znake sposobnosti da potpuno preuzmu kontrolu u zemlji do 2014, ističući međutim da do tog momenta ima još dosta posla.

XS
SM
MD
LG