Linkovi

Kraj opsade Misrate, prvi napad "Predatora"


Krater koji je izazavao napad NATO-a na utvrđenje Bab al-Azizijah u Tripoliju

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su izvele prvi napad bespilotnom letelicom tipa "Predator" u Libiji, dok pobunjenici tvrde da pro-vladine snage - po svemu sudeći - prekidaju opsadu njihovog uporišta u blizini Tripolija.

U saopštenju američkog Sekretarijata za odbranu navodi se da je napad iz vazduha izveden danas, ali ne i njegova meta.

U međuvremenu, u Misrati, u kojoj su možda vođene najžeće borbe od početka konflikta u Libiji, pobunjenici od jutros tvrde da su ostvarili pobedu, jer su se snage lojalne Moameru Gadafiju povukle. Libijski zvaničnici su juče poručili da će se vojska povući iz grada i ostaviti njegovu sudbinu u rukama "plemena iz okoline Misrate i naroda koji živi u tom gradu".

Ranije danas, NATO snage bombardovale su oblast blizu Gadafijevog sedišta u Tripoliju, pogodivši ono što novinari opisuju kao vojni objekat. Nema izveštaja o povredama.

Istovremeno, ministarstvo spoljnih poslova Italije saopštilo je da su libijske vlasti oslobodile italijanski brod koji je od prošlog meseca zajedno sa svojih 11 članova posade bio zatočen u luci Tripolija. Brod, koji je bio u službi italijanske naftne kompanije, zauzet je neposredno pred početak akcije međunarodne koalicije, koja sprovodi odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uvođenju zone zabrane letenja iznad Libije.

XS
SM
MD
LG