Linkovi

Romni odneo pobedu u tri države


Bivši guvener Masačusetsa Mit Romni govori na državnom koledžu Lensing u Mičigenu, 8. maja 2012.

Američki predsednički pretendent, Mit Romni, odneo je pobedu na primarnim izborima u još tri države, što ga je približilo statusu kandidata republikanske stranke koji će se na novembarskim izborima suprostaviti predsedniku Baraku Obami.

Romni sada ima više od 900 delegata, pošto je juče pobedio u Indijani, Severnoj Karolini i Zapadnoj Virdžiniji. Bivšem guverneru Masačusetsa potrebna su 1.144 delegata da stekne nominaciju svoje stranke i dobije šansu da se u novembru suoči sa demokratom, predsednikom Obamom.

Lugar izgubio bitku za reizbor

A konzervativni pokret Čajanka sinoć je ostvario pobede na primarnim izborima u nekoliko država. Konzervativni kandidat porazio je dugogodišnjeg umerenog republikanskog senatora Ričarda Lugara, a aktivisti za prava homoseksualaca izgubili su još jedan referendum u Severnoj Karolini.

Republikanci u Indijani uputili su poruku protiv Vašingtona i aktuelnog predsednika. Uz podršku pokreta Čajanka, državni sekretar za finansije Ričard Merdok na jučerašnjim republikanskim primarnim izborima ubedljivo je pobedio Ričarda Lugara, senatora koji iza sebe ima šest mandata u Kongresu. Lugar je bio jedan od poslednjih preostalih umerenih političara u Senatu koji je često saradjivao sa demokratama.

Republikanci iz Indijane žele da republikanci u američkom Senatu zauzmu konzervativniji kurs“, poručio je Merdok.

Lugar je bio kritikovan zbog svojih godina, više od tri decenije koje je proveo u Vašingtonu i činjenice da već godinama ne živi u Indijani. 80-godišnji senator je sinoć bio velikodušan u govoru u kojem je priznao poraz.

Čestitam Ričardu Merdoku na pobedi u teškoj izbornoj bici.“

Medjutim, danas je promenio ton, i objavio kritičko saopštenje o svom rivalu.

Lugar je naveo da se nada da će Merdok, ukoliko pobedi, biti dobar senator, ali da neće moći da mnogo toga ostvari ukoliko ne odustane od svoje ideje da se u Vašingtonu koncentriše na stranačke interese.

U Severnoj Karolini, glasači su ubedljivom većinom usvojili amandman na ustav svoje države, koji ide korak dalje od puke zabrane gej brakova – koji su u njoj već nelegalni. Severna Karolina od sada ne priznaje nijednu drugu vrstu legalnog partnerstva osim brakova, čak i ako je reč o heteroseksualnim parovima.

XS
SM
MD
LG