Linkovi

Rik Peri odustao od trke za Belu kuću


Rik Peri odustao od trke za Belu kuću
Rik Peri odustao od trke za Belu kuću

Trka za republikansku predsedničku nominaciju u Sjedinjenim Državama je danas dobila novi obrt – guverner Teksasa Rik Peri je saopštio da prekida kampanju, dva dana pre primarnih izbora u Južnoj Karolini.

Predizborne ankete su pokazale da je Peri poslednji od pet pretendenata u Južnoj Karolini, državi u kojoj je mesecima vodio kampanju. Shodno tome, on je danas prekinuo kampanju.

Zaključio sam da neću moći da se održim u ovogodišnjoj kampanji. Prema tome, danas prekidam svoju kampanju i podržavam Njuta Gingriča za predsednika Sjedinjenih Država.“

Peri je rekao da je Gingrič, bivši predsednik Predstavničkog doma, „u stanju da pridobije konzervativce“ koji žele da smene predsednika Baraka Obamu, demokratu, na nacionalnim izborima u novembru.

Nekoliko sati pre nego što je Peri odustao od trke, zvaničnici Republikanske stranke u Ajovi su saopštili da je treći pretendent, Rik Santorum, bivši senator iz Pensilvanije, osvojio najviše glasova na stranačkim skupovima 3. januara u toj državi, a ne Romni. Republikanski zvaničnici u Ajovi su prethodno saopštili da je Romni pobedio na tim skupovima sa osam glasova više od Santoruma, koji je bio drugi.

Ali posle overe glasova, partijski zvaničnici su danas objavili da je Santorum dobio 34 glasa više od Romnija. Bez obzira na to, Peri je istakao da je uveren da je Gingrič osoba koja će najbolje sprovesti svoju misiju.

Potrebno nam je čvrsto, konzervativno vođstvo, koje će prihvatiti utvrđene interese i vratiti američkom narodu njegovu zemlju. Uvek sam verovao da je misija važnija od pojedinca.“

Ankete u Južnoj Karolini pokazuju da Gingrič brzo pristiže Romnija, bez obzira što brojni politički analitičari u Sjedinjenim Državama već vide Romnija kao konačnog stranačkog pobednika.

Peri je u jednom trenutku, ubrzo po ulasku u nadmetanje prošlog avgusta, predvodio trku za republikansku nominaciju. Međutim, on je pravio velike greške u debatama sa ostalim republikanskim pretendentima, a u jednoj od njih čak nije uspeo da se priseti koje bi tri federalne agencije hteo da ukine.



XS
SM
MD
LG