Linkovi

Predsednički kandidati kritikuju Iran


Pretendent na republikansku predsedničku nominaciju Rik Santorum oštar je u retorici prema Iranu.
Pretendent na republikansku predsedničku nominaciju Rik Santorum oštar je u retorici prema Iranu.

Republikanski kandidati koji se nadmeću za stranačku predsedničku nominaciju, vrše verbalne napade na Iran, u jeku novih tenzija u Persijskom zalivu.

Iranska vojska je oštro pojačala ton prema Sjedinjenim Državama, jer nove ekonomske sankcije izgleda da uzimaju veliki danak iranskoj ekonomiji. Iran je ovih dana završio pomorske manevre u blizini Ormuškog moreuza, glavnog pravca za transport nafte iz Persijskog zaliva. Teheran preti da će da poremeti pomorski saobraćaj kroz moreuz, ako zapadne sile uvedu sankcije na izvoz iranske nafte. Republikanski predsednički pretendent Mit Romni kritikuje politiku Obamine administracije prema Iranu.

„On nije uspeo da uvede dovoljno efikasne sankcije. On je propustio da stane iza disidenata u Iranu kada su izašli na ulice. I nije stvorio verodostojne planove, vojne opcije, da spreči Iran da se domogne nuklearnog oružja“, naveo je Romni.

Zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava da razvije nuklearno oružje pod plaštom svog civilnog energetskog programa, što Teheran poriče.

Republikanski predsednički pretendent Rik Santorum kaže:

„Irancima bih rekao da ili otvore te pogone, počnu da ih demontiraju i stave na raspolaganje inspektorima, ili ćemo mi te objekte da razrušimo vazdušnim napadima i sasvim javno objavimo da to radimo.“

Analitičari kažu da uprkos oštrim rečima republikanaca o Iranu, njihov stav nije bitno različit od sadašnje politike Sjedinjenih Država.

Džems Lindzi je iz Saveta za odnose sa inostranstvom:

„Ima mnogo udaranja po stolu i označavanja opasnosti. Ali se vrlo malo govori o tome šta bi tačno trebalo da se uradi.“

Ipak, ne zalažu se svi republikanski pretendenti za vojnu akciju protiv Irana. Kongresmen i protivnik rata Ron Pol, zahteva opreznost.

Mislim da ćemo zapasti u mnogo veće nevolje ako prenaglimo i učestvujemo u bombardovanju Irana.“

Analitičari kažu da predsednički pretendenti često koriste spoljnopolitička pitanja da bi pokazali čvrstinu, govoreći da su spremni da upotrebe američku vojnu moć za ostvarenje ciljeva u inostranstvu.

Dženifer Loules predaje političke nauke na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

„Iran je nepoznanica i ne znamo njegov nuklearni kapacitet. Ne znamo šta će oni stvarno da rade i ne znamo šta će se dogoditi u budućnosti. To predstavlja dobru priliku za republikanske kandidate da izlože hipotetične stavove i pokušaju da ubede birače.“

Ipak, neki iranski Amerikanci kažu da su oštre izjave republikanaca nepromišljene.
Džamal Abdi je politički direktor Nacionalnog iransko-američkog saveta.

Kakva ratobornost, kakvo zveckanje oružjem vas dovodi u ovakvo samozadovoljavajuće proricanje kada govorimo o vojnim opcijama. Mi zapravo govorimo o ratu.“

Abdi se nada da će se američka politika prema Iranu okrenuti od oštrijih sankcija prema pregovorima, mada priznaje da se to verovatno neće dogoditi u izbornoj godini.

XS
SM
MD
LG