Linkovi

Republikanci složno protiv Obame


Pretendenti na predsedničku nominaciju Republikanske stranke tokom sinoćnje debate u Nju Hempširu
Pretendenti na predsedničku nominaciju Republikanske stranke tokom sinoćnje debate u Nju Hempširu

Sedam Republikanaca koji se nadmeću za nominaciju da budu protivkandidat predsedniku Baraku Obami na izborima sledeće godine učestvovali su u prvoj velikoj debati ove godine i potpuno se fokusirali na napade na aktuelnog predsednika, iako su mnogi očekivali da će meta biti Mit Romni, koji se smatra favoritom u republikanskoj trci.

Na skupu u Mančesteru, u državi Nju Hempšir, kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske stranke kritikovali su način na koji se predsednik Obama odnosi prema ekonomiji i uglavnom insistirali da bi oni smanjili porez i obim vlade, kako bi podstakli ekonomski rast.

"On nije stvorio recesiju, ali ju je učinio gorom i dužom, tako da sada imamo hroničniju i dugoročniju nezaposlenost nego ikada ranije. Dvadeset miliona ljudi bez posla, koji su prestali da traže posao, ili one koji rade kraće radno vreme, a neophodno im je puno radno vreme. Imamo krizu na tržištu nekretnina, koja je sve gora, oduzimanje kuća je na rekordnom nivou. Ovaj predsednik je pao na ispitu", rekao je bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, koji se smatra favoritom u trci za nominaciju Republikanske stranke.

Međutim, mnogi Republiknaci misle da je Romni suviše umeren za partiju koja je u poslednje vreme sve konzervativnija.

"Nema greške i to želim da objavim večeras: predsednik Obama imaće samo jedan mandat", poručila je Mišel Bakman, članica Predstavničkog doma i kandidatkinja za nominaciju Republikanske stranke, inače predstavnik pokreta "Čajanka".

Jedan od najpoznatijih od sedam kandidata je nekadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič, čije učešće u trci za Belu kuću je donekle ugroženo zbog prošlonjedeljnih masovnih ostavki saradnika u njegovoj kampanji.

"Pre svega, sami kontrolišemo granicu. Možemo da tražimo od Nacionalne garde da ide u Irak, možemo da ih pošaljemo u Kuvajt ili Avganistan, a opet bilo bi mnogo bolje za američku bezbednost da smo imali Nacionalnu gardu na našoj granici", rekao je Gingrič.

U državi Nju Hempšir održavaju se prvi stranački izbori početkom 2012, devet meseci pre predsedničkih izbora na kojima će biti odlučeno da li će demokratski predsednik Barak Obama ostati na položaju i naredne četiri godine.

XS
SM
MD
LG