Linkovi

Novi kongresmeni na Kapitol Hilu


Novi sastav Kongresa biće inaugurisan u januaru 2011 godine
Novi sastav Kongresa biće inaugurisan u januaru 2011 godine

Predsednik Obama se vratio u Belu kuću nakon desetodnevne posete Aziji, u trenutku kad novoizabrani republikanski kongresmeni pristižu na Kapitol Hil. Birači su ranije ovog meseca poručili kako žele da obe stranke saraduju. Pitanje je, medjutim, u kojoj meri će to biti ostvareno.

Najveća grupa novih kongresmena u poslednje dve decenije počela je da pristiže u Vašington. I dok Kongres u starom sastavu danas počinje rad, istovremeno dolaze politički amateri, članovi narednog sastava od januara 2011. 109 novopridošlica od kojih 35 nikada nisu bili u državnoj službi.

Mnogi novi zakonodavci, izabrani zbog obećanja da će osujetiti agendu predsednika Obame, su u mogućem sukobu sa predsednikom koji je oslabljen gubitkom demokratskih mesta u Kongresu. Obama je međutim najavio da će se zalagati za saradnju.

„Zbog prevelikog fokusa na svakodnevnu politiku, zanemario sam neke stvari koje su gradjanima s pravom važne.“

Predsednik je to poručio osnaženim republikancima, koji donose sopstveni dnevni red.

Mislim da nema prostora za pregovore o povećanju poreza, posebno ne malim biznisima. Nadam se da ćemo izdejstvovati stalno produženje smanjenja poreskih stopa“, kazao je republikanski kongresmen Džim Demint.

Moramo da se pozabavimo Irakom, socijalnim osiguranjem, zdravstvenim osiguranjem za starije i da postignemo dvostranački sporazum o reformi pre no što bude prekasno“, istakao je njegov kolega Lindzi Grejem.

Medju drugim izazovima su aktuelno ukidanje politike prema homoseksualcima u vojsci, ratifikacija sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Rusijom i zabrana specijalnih fondova za finansiranje programa u okruzima pojedinih članova Kongresa.

Demokrate su takodje međusobno sukobljavaju. One će, prema očekivanjima, ponovo izabrati dosadašnju predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi za lidera manjine. Medjutim, pojedini, posebno konzervativne demokrate, tvrde da se time šalje pogrešna poruka nezadovoljnim biračima.

XS
SM
MD
LG