Linkovi

Završna etapa kampanje u SAD


Predsednik Obama na jednom predizbornom skupu
Predsednik Obama na jednom predizbornom skupu

Kampanja je ušla u završnu etapu uoči izbora u utorak, na kojima će se birati članovi američkog Kongresa, više od polovine državnih guvernera i lokalni funkcioneri.

Predizborne ankete ukazuju da će republikanski kandidati osvojiti mesta u oba kongresna doma i verovatno preuzeti većinu u Predstavničkom domu, jer su birači nezadovoljni stanjem u ekonomiji i velikom stopom nezaposlenosti. Takođe se očekuje da republikanci u Senatu smanje demokratsku većinu.

Desetine hiljada ljudi su juče ispunile parkovski deo ispred Kapitola u Vašingtonu, na mitingu kakav nije održan u istoriji Vašingtona. Skup pod nazivom „Miting za obnovu razuma i/ili straha“, koji su vodila dvojica popularnih televizijskih komičara, Džon Stjuart i Stiven Kolbert, bio je odgovor na – kako su voditelji objasnili – žalosnu situaciju u američkoj politici. Organizatori u svakom slučaju tvrde da je to bio nestranački i nepolitički skup.

Program je obuhvatio niz muzičkih i komičnih tačaka, a dvojica voditelja su uputila apele američkoj javnosti: Stjuart se založio za razum, a Kolbert za strah. Na početku mitinga, komičar u ulozi sveštenika je blagoslovio prisutne i zamolio Boga da preporuči najbolju veru i obavesti mase sveta o tome.

U trenucima iskrenosti, Stjuart se usprotivio američkim medijima i kritikovao kablovske informativne kanale koji – kako je rekao – kreiraju podele zasnovane na stereotipima i strahu. Džon Stjuart, mada je komičar, vodi šou koji se smatra politički uticajnim, naročito među mlađim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG