Linkovi

Nove pobede pokreta "Čajanka"


Na jučerašnjim primarnim izborima u šest saveznih država zabilježeni su iznenađujući rezultati, uglavnom nepovoljni za Republikansku stranu. Dok konzervativni pokret „Čajanka“ proslavlja neočekivanu pobjedu svojih kandidata u nekoliko država, taj ishod pozdravila je i demokratska stranka, koja očekuje da će ih lakše poraziti na novembarskim izborima.

“Pokret čajanka”, slavi nove pobjede. U Delaveru gdje je Kristin O Donel pobijedila dugogodišnjeg kongresmena Majka Kasla, uz podršku omiljenog političara pokreta...

“Guvernerko Pejlin, hvala vam na podršci.”

...U Njujorku, gdje je Karl Paladino odnio ubjedljivu pobjedu nad bivšim kongresmenom Rikom Laciom, u trci za nominaciju za guvernera te savezne države.

“Večeras smo shvatili da su Njujorčani gnjevni.”

Na ključnim izbornim trkama, relativno nepoznati kandidati pobijedili su rivale koji su imali punu podršku Republikanske stranke.

“Većina dosadašnjih iznenađennja uglavnom se dogodila na primarnim izborima”, kazao je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Džon Bejner.

Republikanci su najavili danas da će podržati kandidate, kojima su se do juče protivili.

“Republikanska stranka će podržati sve naše kandidate širom zemlje, bez oklijevanja i sumnje”, saopštio je predsjednik Nacionalnog komiteta republiaknske stranke Majkl Stil.

Ishod primarnih izbora takođe je otkrio duboke podjele u stranci.

Ja sam prema nekim anketama vodila na opštim izborima pre nego što su se republikanci okrenuli jedni protiv drugih. Mogli smo da popravimo nanesenu štetu i krenemo dalje”, navela je Kristin O Donel.

Ovo je teška godina za one koji su na položajima iz obe stranke. To je potvrdio i slučaj gradonačelnika prijestonice, koga je pobijedio takođe demokrata, Vinsent Grej. Nisu međutim poraženi svi dugogodišnji političari. Bivši guverner Merilenda Robert Erlik uspio je da porazi kandidata pokreta “Čajanka” u trci za novu nominaciju, dok je demokratski kongresmen iz Njujorka Čarls Rengel ponovo nominovan, uprkos brojnim optužbama o kršenju etičkih principa.XS
SM
MD
LG