Linkovi

Mekejn pobedio, tesna trka na Aljasci


Najveće iznenadjenje na jučerašnjim primarnim izborima u Sjedinjenim Državama je Aljaska gde će se prebrojavanje glasova nastaviti do naredne nedelje. Aktuelna republikanska senatorka Lisa Murkovski zaostaje za kandidatom takozvanog pokreta čajanka – Džoom Milerom, za nešto manje od 2000 glasova. Medjutim, narednih nedelja tek treba da bude prebrojano oko 16 hiljada glasova poslatih poštom:

Miler je politički pridošlica iza koga stoji jedno poznato ime – bivša guvernerka Sara Pejlin. Ona je na svom tviteru zabeležila: „Presrećna zbog dosadašnjih rezultata - ....držim pesnice i molim se.“

Trka za položaj u Senatu na Floridi sada je nešto izvesnija. Demokrata Kendrik Mik preživeo je izazov protivnika, milijardera Džefa Grina – koji je potrošio pet puta više para, ali je izgubio velikom razlikom u glasovima u korist kongresmena Mika.

„Neću vas izneveriti niti se promeniti.“

Još jedan ljubimac pokreta čajanka, Marko Rubio će se kandidovati na Floridi na strani republikanske stranke:

Kandidujem se za položaj u Senatu, jer mislim da Vašington vodi pogrešnu politiku.“

Republikanac koji se sada deklariše kao nezavisni kandidat, guverner Čarli Krist, treći je kandidat u toj trci.

Kao nezavisni kandidat, ja sam jedinstven u istoriji Floride. Želimo da gradjanima ponudimo alternativu.“

Aktuelni senatori strahuju da su birači prezasićeni statusom kvo. Senator Džon Mekejn je potrošio 21 milion dolara kako bi pridobio sledbenike i porazio bivšeg kongresmena Džej Di Hejrvorta.

Nikada nisam niti ću smatrati da mi je podrška birača zagarantovana.“

Jedna osoba sa poznatim imenom pobedila je u Arizoni. Ben Kvejl – sin bivšeg potpredsednika Dena Kvejla, sudeći po anketama, gubio je podršku, ali je ipak osvojio tesnu pobedu na repubikanskim primarnim izborima, pošto je u poslednjem momentu dobio javno svojih podršku roditelja.

XS
SM
MD
LG